16.12.2021
Slané křupaní je to, co celiakům často chybí. Bábovka, buchty, cukroví, to všechno se nějak zvládnout dá. Ale bezlepkové tyčinky, preclíky a slané sušenky bývají v bezlepkovém světě nedostatkovým zbožím. Koukněte, jak se se slanou výzvou vypořádala Eva Antoczyková. Její slané dobroty, které pouští do světa pomocí cukrářského zdobícího sáčku, nemají chybu. Tyčinky, preclíky, písmenka, nic není nemožné.
Detail
15.12.2021
Jak jste na tom s balením? Myslím pečiva. Takové to jiné balení neprovozuju (už několik let) a vánoční dárky u nás (právě těch několik let) balí manžel, protože mu to prostě jde líp než mně. Balení pečiva je však moje doména a mám pro Vás dnes několik tipů, jak na to.
Detail
14.12.2021
Žloutkové řezy s ořechy jsou další sázkou na jistotu. Dělávala je manželova kmotřička, jako jediná z celé rodiny, a my se po nich mohly utlouct. I v bezlepkové variantě jsou velmi jednoduché, rychlé a neuvěřitelně dobré. Ilustrační foto je důkazem, že přijdou k duhu kdykoliv a nejen na Vánoce.
Detail
14.12.2021
Moje nejoblíbenější cukroví. Pokud zůstanete jen u varianty s povidlím, tak je také super jednoduché. Citrónový krém je časově trochu náročnější, ale pokud máte rádi citrónovou chuť, rozhodně vyzkoušejte. Lemoncurd se dá čas od času pořídit také v obchodě (narazila jsem na něj v Mark/Spencer a jednou také v Lídlu). Domácí je však domácí. Letos budu Lemoncurd dělat poprvé z třtinového moučkového cukru a udělám si rovnou dvojitou dávku.
Detail
14.12.2021
K Silvestru patří chlebíčky, jednohubky a jiné slané dobroty. Kámenem úrazu bezlepkové hostiny bývá pečivo a to hlavně to chlebíčkové. Koukněte, jak jsme se s tímto problémem vypořádali v naší přirozeně bezlepkové kuchyni.
Detail
13.12.2021
Recept vyladěný podle babiččiny vánočky z Valmezu nezklame a je tak jednoduchý. S různými drobnými obměnami a vylepšeními podle něj pečeme od začátků bezlepkové diety. Pohankovou mouku jsme vyměnili za směs několika jednodruhovek, kromě droždí přidali i kypřidlo. Základ receptu a forma po babičce však zůstavají. A krásné vzpomínky na ni také.
Detail
11.12.2021
Kvásková vánočka je super způsob zpracování přebytků rozkvasu. Sladké kváskové těsto můžete zpracovat samozřejmě i jinak, tento recept však vznikl v prosinci a tak bylo zapojení vánočkové formy po babičce na snadě.
Detail
9.12.2021
Začínáš s dietou a nevíš, jak na to? Prozradím Ti, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Ráda Ti prozradím svůj recept, který piluji už osmým rokem. Jestli Ti následující řádky, jen trochu pomohou zmírnit předvánoční shon, budu moc ráda. Můj recept na pohodové vánoce je ...
Detail
29.9.2021
Cookies pravděpodobně znáte. Víte však, že ta opravdová cookies je uvnitř vláčná? Jak toho však docílit, pokud nechceme nebo nemůžete použít vajíčko? Nahradíme ho aquafabou, neboli vyšlehaným cizrnovým nálevem. Je to učiněný zázrak. Poslouží jako náhražka bílků i celých vajec při pečení a jde z ní vyrobit prý i majonéza. Pojďme si to vyzkoušet například na těchto cookies.
Detail
23.9.2021
Pokud je miluješ, není co řešit. Co na tom, že lasagní je většinou obří porce, která se nedá naráz sníst. Problém nastává, když netoleruješ lepek nebo laktózu! Myslíš si, že na ně pak můžeš leda tak zapomenout? Omyl. Můžeš si je upéct doma. Jakmile získáš trochu grifu, věř mi, že je budeš péct každou chvíli. Mám dva skvělé pomocníky, díky kterým nebude špinavé všechno nádobí a ani ty nevypustíš duši.
Detail