Blog

Ořechy plněné kávovým krémem
Ořechy plněné kávovým krémem budou hvězdou každého talíře s cukrovím. S tou správnou moukou jsou ořechy technicky překvapivě jednoduché. Drobnou daní za skvělé cukroví je jejich časová náročnost. Pokud totiž nemáte k dispozici ohromný počet formiček, připravte se na pečení v několika etapách. Krém si připravuji z důvodu úspory času rovnou ve větší dávce a použiji ho i do kávových dortíků nebo vosích úlů.
Detail

Bramborovo-mozarellové tyčinky
Slané křupaní je to, co celiakům často chybí. Bábovka, buchty, cukroví, to všechno se nějak zvládnout dá. Ale bezlepkové tyčinky, preclíky a slané sušenky bývají v bezlepkovém světě nedostatkovým zbožím. Koukněte, jak se se slanou výzvou vypořádala Eva Antoczyková. Její slané dobroty, které pouští do světa pomocí cukrářského zdobícího sáčku, nemají chybu. Tyčinky, preclíky, písmenka, nic není nemožné.
Detail

Umění správného balení
Jak jste na tom s balením? Myslím pečiva. Takové to jiné balení neprovozuju (už několik let) a vánoční dárky u nás (právě těch několik let) balí manžel, protože mu to prostě jde líp než mně. Balení pečiva je však moje doména a mám pro Vás dnes několik tipů, jak na to.
Detail

Žloutkové ořechové řezy
Žloutkové řezy s ořechy jsou další sázkou na jistotu. Dělávala je manželova kmotřička, jako jediná z celé rodiny, a my se po nich mohly utlouct. I v bezlepkové variantě jsou velmi jednoduché, rychlé a neuvěřitelně dobré. Ilustrační foto je důkazem, že přijdou k duhu kdykoliv a nejen na Vánoce.
Detail

Makové linecké s lemoncurd
Moje nejoblíbenější cukroví. Pokud zůstanete jen u varianty s povidlím, tak je také super jednoduché. Citrónový krém je časově trochu náročnější, ale pokud máte rádi citrónovou chuť, rozhodně vyzkoušejte. Lemoncurd se dá čas od času pořídit také v obchodě (narazila jsem na něj v Mark/Spencer a jednou také v Lídlu). Domácí je však domácí. Letos budu Lemoncurd dělat poprvé z třtinového moučkového cukru a udělám si rovnou dvojitou dávku.

Silvestrovská večka neboli pečivo na jednohubky
K Silvestru patří chlebíčky, jednohubky a jiné slané dobroty. Kámenem úrazu bezlepkové hostiny bývá pečivo a to hlavně to chlebíčkové. Koukněte, jak jsme se s tímto problémem vypořádali v naší přirozeně bezlepkové kuchyni.
Detail

Babiččina vánočka do formy
Recept vyladěný podle babiččiny vánočky z Valmezu nezklame a je tak jednoduchý. S různými drobnými obměnami a vylepšeními podle něj pečeme od začátků bezlepkové diety. Pohankovou mouku jsme vyměnili za směs několika jednodruhovek, kromě droždí přidali i kypřidlo. Základ receptu a forma po babičce však zůstavají. A krásné vzpomínky na ni také.
Detail

Vánočka kvásková do formy
Kvásková vánočka je super způsob zpracování přebytků rozkvasu. Sladké kváskové těsto můžete zpracovat samozřejmě i jinak, tento recept však vznikl v prosinci a tak bylo zapojení vánočkové formy po babičce na snadě.
Detail

Jak na bezlepkové Vánoce v klidu, míru a pohodě?
Začínáš s dietou a nevíš, jak na to? Prozradím Ti, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Ráda Ti prozradím svůj recept, který piluji už osmým rokem. Jestli Ti následující řádky, jen trochu pomohou zmírnit předvánoční shon, budu moc ráda. Můj recept na pohodové vánoce je ...

Jak upéct cookies bez vajec?
Cookies pravděpodobně znáte. Víte však, že ta opravdová cookies je uvnitř vláčná? Jak toho však docílit, pokud nechceme nebo nemůžete použít vajíčko? Nahradíme ho aquafabou, neboli vyšlehaným cizrnovým nálevem. Je to učiněný zázrak. Poslouží jako náhražka bílků i celých vajec při pečení a jde z ní vyrobit prý i majonéza. Pojďme si to vyzkoušet například na těchto cookies.
Detail