Blog
Silvestrovská večka neboli pečivo na jednohubky
14.12.2021
Dílo je inspirováno těstem na proslulé Tondovy rohlíky od Radky Vrzalové. Z níže uvedeného množství umotáte 2 menší večky a nebo 1 večku + 4 rohlíky na jednohubky nebo spoustu pizza šneků.
SUROVINY:
500 g EAT-fit RUSTIKAL
6 g kypřícího prášku do pečiva
8 g soli
10 g chia semínek/máku (nemusí být)
21 g čerstvého droždí
4 g cukru
100 g vlažné vody na kvásek
15 g jemně mletého psyllia
400 g vody na gel z psyllia
50-100 g vody pro dotažení těsta
60 g rozpuštěného sádla
1-2 formy na pečení chleba (podrží výšku) a/nebo plechy na rohlíky/šneky
PŘÍPRAVA TĚSTA:
15 g psyllia smícháme se 400 g vody a necháme gelovatět.
21 g droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme, položíme na teplé místo a necháme vzejít kvasek asi 15 minut.
500 g EAT-fit RUSTIKAL, smícháme se 6 gramy kypřícího prášku, 2 lžičkami soli a chia semínky.
Jakmile začne kvásek růst vlijeme ho do mísy s moučnou směsí a přidáme také gel z psyllia a začneme zpracovávat (nejlépe ručně) těsto. Cílem je vláčná nelepivá kompaktní hmota. Pokud je potřeba přidáme další vodu. Já přidala celých 100 g/ml.
Zpracované těsto zakryjeme v míse pokličkou a necháme kynout cca 1,5 hodiny.
Do vykynutého těsta (při dotyku v něm praskají bublinky vzduchu) zapracujeme rozpuštěné sádlo (překvapivě snadno se do něj postupně vpije). Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a pokračujeme podle zvoleného plánu.
VEČKY:
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 2/2. Z každé z nich vyválíme obdélník na délku chlebové formy, ve které necháme večku kynout. Obdélník srolujeme do tvaru veky a přeneseme do formy vymazané sádlem. Formu s večkou vložíme do igelitové tašky a necháme kynout 35-60 minut na teplém místě. Po vykynutí potřeme večku směsí zbytku sádla a horké vody a posypeme dalšími chia seminky/mákem.
ROHLÍKY:
1/2 těsta vyválíme do tvaru kruhu, výška těsta cca 1,5 cm, rozdělíme ho na 4/4 (trojúhelníky) a z každého z nich svineme od široké hrany ke špičce (do středu kruhu) rohlík, okraje stočíme hned na začátku dovnitř. Rohlíky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a i s plechem je strčíme do igelitové tašky a necháme kynout cca 30 min. Vykynuté rohlíky potřeme směsí sádla a vody nebo jen postříkame vodou a ozdobíme mákem, kmínem nebo solí.
PIZZA ŠNEKY:
Přibližně 1/3 těsta vyválíme do tvaru obdélníku, střed (zadní okraj necháme alespoň 7 cm prázdný) potřeme tenkou vrstvou rajčatové omáčky/kečupu, poklademe plátky šunky a nastrouhaným sýrem a zavineme. Roládu krájíme na asi 1,5 cm široké plátky a ty klademe opatrně na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme potřít vajíčkem.
DALŠÍ SPOLEČNÝ POSTUP:
Formu nebo plech i s těstem vložíme do velké igelitové tašky a necháme cca 30 minut kynout.
Veku pečeme ve formě v troubě vyhřáté na 230 stupňů se záparou (horká voda v plechu na dně trouby) asi 30 minut, dopékáme bez formy dalších 15 až 20 min při teplotě 200 °C. Rohlíky a pizza šneky pečeme při vysoké teplotě 10 minut, dopékáme při nižší teplotě 10 - 15 minut.
DALŠÍ SPOLEČNÝ POSTUP:
Formu nebo plech i s těstem vložíme do velké igelitové tašky a necháme cca 30 minut kynout.
Veku pečeme ve formě v troubě vyhřáté na 230 stupňů se záparou (horká voda v plechu na dně trouby) asi 30 minut, dopékáme bez formy dalších 15 až 20 min při teplotě 200 °C. Rohlíky a pizza šneky pečeme při vysoké teplotě 10 minut, dopékáme při nižší teplotě 10 - 15 minut.
Autor: Eva Toman Rousová
Aktualizace: 14.12.2021