Eatfitshop

Blog

Jak založit bezlepkový kvásek ze směsi EAT-fit KVÁSKOVÁ?

13.10.2025



Nově vyrábí český výrobce NATURAL JIHLAVA. K dostání v Tržnici Natural nebo zdravých výživách.


Postup pro založení kvásku: Připravíme si čistou a vařící vodou sterilizovanou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem o objemu cca 200 ml. Pomocí čisté vidličky ve sklenici rozmícháme ve 20 g vlažné (přefiltrované nebo odstáté) vody asi 20 g směsi EAT-fit KVÁSKOVÁ. Cílem je konzistence velmi husté kompaktní pasty. Sklenici přikryjeme víčkem (nemusíme šroubovat) a necháme pracovat při teplotě 21,5 až 23°C.  Do 24 hodin se v kvásku objeví první bublinky. Nejpozději po 24 hodinách od založení kvásek poprvé krmíme: větší část kvásku odebereme, ve sklenici necháme jen cca 5 až 10 g, přidáme cca 20 g vody, dobře rozmícháme, pak přidáme cca 20 g mouky a vše znovu dobře rozmícháme do konzistence velmi husté kompaktní pasty. Kvásek necháme dalších 12 hodin pracovat a pak opět nakrmíme (tj. odebereme a přidáme vodu a mouku). Proces odebírání a krmení opakujeme po cca 12 hodinách (ráno a večer). V kvásku by se vždy po cca 6 až 10 hodinách měly opět objevit bublinky. Po 3 až 5 dnech můžeme z mladého kvásku péct první chléb.

Recept na EAT-fit kváskový chléb AKTUALIZACE 04.09.2024:1 lžičku aktivního kvásku (cca 30 g) rozmícháme ve 150 ml vody, přidáme cca 125-150 g směsi EAT-fit KVÁSKOVÁ, cílem je konzistence husté kaše, přikryjeme a necháme kynout. Po vzejití rozkvasu (cca 6 hod) odebereme lžičku kvásku (cca 30 g), tu dokrmíme čerstvou moukou a vodou a uschováme na lince nebo v lednici pro další použití. 2 lžíce (20 g) jemně mletého psyllia rozmícháme ve 350 ml vody a přidáme do cca 300 g rozkvasu, promícháme, doplníme o 250-300 g směsi EAT-fit KVÁSKOVÁ, 2 lžičky soli, koření dle chuti (event. také 2 lžíce oleje nebo sádla, bramborové pyré nebo semínkovou záparu) a ručně nebo robotem vypracujeme pevné těsto. Dle potřeby přidáváme vlažnou vodu nebo další mouku. Necháme kynout 1-2 hodiny, přeložíme na pomoučeném vále a stočíme do vysypané/utěrkou vyložené ošatky, necháme kynout min 2-3 hod. Vykynutý bochník vyklopíme na rozpálený plech, nařízneme a pečeme 15 minut v troubě rozpálené min na 230 °C se záparou a dalších 45 minut na 200 °C.

Zpět