0,00 Kč0

Blog

Cizrnová pomazánka neboli HUMUS třikrát jinak

28.12.2021

Cizrna neboli římský hrách je velmi dobře stravitelná luštěnina. Z uvařené nebo konzervované cizrny se dá kromě oblíbeného humusu připravit také falafelové kuličky, polévka i hlavní jídlo. Dnes však ostříme výhradně na humus a jeho různé varianty. 

Postup výroby humusu je velmi jednoduchý. Alfou je správné dávkování surovin, které si můžete po ochutnání doladit přesně podle sebe. Omegou úspěchu jeho hustota pomazánky, kterou regulujeme postupným přidáváním nálevu, ve kterém jsme cizrnu uvařily nebo nálevu z konzervy.  

HUMUS KLASIKA

250 g cizrny uvařené

1-2 stroužky česneku

1 čajové lžičky kuminu mletého

0,5 - 1 čajové lžičky soli

 1-2 polévkové lžíce tahini

šťáva z 1 limety nebo 0,5 citronu

25 g (4 lžíce) olivového oleje

Tekutina (z vaření nebo konzervy) dle potřeby

POSTUP:
Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Vyzkoušíme, ochutíme, doladíme hustotu. Podáváme v pěkné misce, ozdobené kapkami olivového oleje a olivou. Chutná skvěle s pitou, bílým pečivem nebo hranolky čerstvé mrkve, ředkve a kedlubny.

HUMUS SE SUŠENÝMI RAJČATY

250 g cizrny uvařené

25 g sušených rajčat 

25 g olivového oleje

1/2 čajové lžičky soli

špetka až ¼ čajové lžičky cayennského pepře/chilli

0,5 citronu

tekutina dle potřeby


POSTUP:
Používám sušená rajčata nenaložená v olivovém oleji a předem si je namáčím, abych se z nich uvolnila sůl. Pokud použijete rajčata naložená v oleji, předem nenamáčíte. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme vše do hladka. Vyzkoušíme, ochutíme, doladíme hustotu. Rajčatový humus chutná skvěle se světlým pečivem i kváskovým chlebem. Jednohubky nebo chlebíčky s rajčatovým humusem můžete dozdobit pikantní rukolou nebo posypat praženými oříšky.


DÝŇOVÝ HUMUS

250 g upečené dýně

palice upečeného česneku

2 pl oleje

1 pl miso pasty

sůl dle chuti

2 pl praženého máku

POSTUP:
Na kousky nakrájenou dýni a podélně rozříznutou palici česneku pečeme v troubě na vysokou teplotu do měkka. Já běžně využívám rozehřátou troubu po pečení chlena. Upečený česnek vyloupneme ze slupek a spolu s dýní, olejem a miso pastou rozmixujeme do hladka. Pokud je směs příliš hustá přidáme olej nebo trochu horké vody. Ochutnáme a přisolíme dle chut. Mák nasucho opražíme na pánvi a vmícháme do hotové pomazánky. Servírujeme nejlépe se semínkovými krekry nebo kouskem pečiva. 


A jak dobře uvařit cizrnu? 
Cizrnu je dobré na několik hodin (optimálně přes noc) namočit a teprve potom vařit přibližně 45 minut. Ke konci je nutné ji kontrolovat, aby se zbytečně nerozvařila. Ze 100 g suché cirzny získáte po máčení a uvaření cca 250 g. 

Autor: Eva Toman Rousová
Aktualizace: 28.12.2021

 

Zpět

Vybrali jsme