0,00 Kč0

Blog

Maďarské vánoční bejgli

21.12.2021

Tři roky jsme bydleli v Budapešti a měli tak více než dost příležitostí nakouknout pod pokličky tamních kuchařů, pekařů a cukrářů. Například Vánoce jsou těm našim docela podobné, drobné rozdíly se však najdou. Jedním z nich je cukroví. Maďaři cukroví nepečou a nepečou ani vánočku. Pečou totiž bejgli - záviny z tuhého nekynutého těsta z kvasnic plněné rozmanitými náplněmi marcipán nevyjímaje. Bejgli nechybí o Vánocích snad v žádné domácnosti. Od začátku prosince na Vás totiž bejgli začnou útočit ze všech stran. Jsou jich plné supermarkety, pekařství i cukrárny. A v těch nejlepších cukrárnách se na ně stojí fronta jako u nás na kapra. 

SUROVINY NA TĚSTO pro 4 záviny:
500 g směsi EAT-fit Rustikal

10 g čerstvého droždí
50 g cukru
5 lžic mléka na kvásek (+případně více pro doladění těsta)
1 lžička citronové kůry
100 g másla
100 g sádla
2 vejce

+ 2 žloutky a 2 bílky na potření

 

NA OŘECHOVOU NÁPLŇ:

100 ml mléka
100 g moučkového cukru
250 g jemně mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr nebo trocha vanilky
1 lžička citronové kůry
1 lžička skořice
2 lžíce meruňkové marmelády

1 menší oloupané a nastrouhané jablíčko

 

NA MAKOVOU NÁPLŇ:

100 ml mléka

200 g cukru moučka

200 g mletého máku

1 vanilkový cukr nebo trocha vanilky

1 lžička skořice

1 menší oloupané a nastrouhané jablíčko

případně také pár kousků višní naložených v rumu

POSTUP:

  1. Do větší mísy dáme odváženou mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 10 g droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Přiklopíme pokličkou nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 – 15 minut vzejít kvásek.
  2. Po vzejití kvásku přidáme do mísy citrónovou kůru, špetku soli, měkké máslo, měkké sádlo a 2 rozklepnutá vejce.
  3. V robotu nebo ručně zpracujeme hladké pevné těsto. Hotové těsto rozdělíme na 4 díly a zpracujeme 4 bochánky, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.
  4. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si makovou a ořechovou náplň.
  5. Na ořechovou náplň svaříme v hrnci mléko, cukr, ořechy a koření. Přidáme nastrouhané jablíčko a lžíci meruňkové marmelády. Pokud by směs byla přiliš řídká, můžeme zahustit trochou kukuřičné strouhanky, ale nebývá to potřeba.
  6. Na makovou náplň svaříme v hrnci mléko, cukr, mletý mák a koření. Přidáme nastrouhané jablíčko, případně také višně, a promícháme.
  7. Nejvyšší čas nastartovat troubu na 170°C. Bejgli totiž stejně jako většina vánočního cukroví nekyne a jde rovnou do trouby.
  8. Ve dvou miskách si připravíme žloutky a bílky na potírání závinů tak, že je vyšleháme. Bejgli se potírají dvoufázově - žloutkem kvůli barvě a bílkem kvůli lesku.
  9. Z vychlazeného těsta rovnou na pečícím papíru nebo silikonové podložce (díky, které se nám potom se závinem lépe manipuluje) vyvalujeme placky obdélníkového tvaru. Těsto nesmí být příliš tenké, aby se nelámalo a netrhalo.
  10. Na vyválené těsto rozetřeme pomocí lžíce nebo stěrky náplň ve vyšší vrstvě tak, aby zůstaly volné okraje. Ty potřeme žloutkem a závin dobře zavineme.
  11. Hotový závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutkem. Když žloutek na závinu zaschne, potřeme bejgli bílkem, necháme opět zaschnout a vidličkou na několika místech propíchneme, aby mohl a unikat pára a závin příliš nepopraskal. Bejgli nenechávám kynout a jakmile bílek trochu zaschne, jde s plechem do trouby.
  12. Pečeme při 170 °C asi 30-40 minut do světle hněda.
Bejgli musíme nechat před krájením úplně vychladnout. Krájíme na kousky široké asi 2 cm těsně před servírováním. Skladujeme zabalené do alobalu na chladném a suchém místě.

 

Autor receptu: Pavel Pavel

Vytvořeno: 21.12.2021

Zpět