0,00 Kč0

Blog

Makové linecké s lemoncurd

14.12.2021

MAKOVÉ LINECKÉ peču přesně podle návodu na obalu směsi EAT-fit LINECKÁ, jen přidám 2 lžíce mletého máku.

SUROVINY:
400 g směsi EAT-fit linecká
200 g pevného másla
2 žloutky
2 lžíce mletého máku

POSTUP:
400 g směsi spojíme s 200 g másla a 2 vaječnými žloutky v kompaktní těsto, které zabalíme do mikroténové fólie a necháme v lednici dobře odležet (min. 2 hod). Tuhé těsto rozdělíme na 2 poloviny a postupně na lehce pomoučené podložce vyválíme placku vysokou asi 2 mm, ze které vykrajujeme kolečka a ta pomocí nože přenášíme na pečícím papírem/fólií vyložený plech. Polovinu koleček můžeme opatřit otvorem. Pečeme v troubě rozehřáté na 160°C přibližně 10 minut do té doby, než je linecké růžové a nepřipálené. Čerstvě upečené linecké je velmi křehké. Nedotýkáme se ho. Vychlazená kolečka potíráme marmeládou a přiklápíme dílkem s otvorem.
 
LEMONCURD dělávám podle receptu Markéty Pavleje z Kitchenette.

SUROVINY:
4 žloutky
70 g cukru
70 g citrónové šťávy
50 g másla
Kůra ze 2 chemicky neošetřených citrónů

POSTUP na 250 ml LEMONCURD:
Citróny omyjeme, osušíme a jejich kůru nastrouháme na velmi jemnému struhadle. Pozor na to, abychom strouhali pouze žlutou vrstvičku, bílá část je hořká. Všechny suroviny dáme do kovové mísy, kterou umístíme na hrnec s trochou vody a za občasného promíchávání a vaření nad párou, je necháme spojit a pomalu zhoustnout. Trvá to několik minut (5-10). Středně hustou směs plníme do čisté sklenice, po vychladnutí zašroubujeme a uchováváme v lednici. Lemoncurd by měl vydržet 14 dní. Já ho však spotřebují většinou obratem a to buď do lineckého nebo jako ovocnou vrstvu tapiokového pudingu. Skvělý by byl také na dortík nebo do palačinek.

TIP PRO LENIVÉ: Makové linecké je skvělé také se švestkovými povidli. Pokud nemáte čas nebo se vám nechce trápit s domácím citrónovým krémem, namažte si makové linecké povidlím.

Autor: Eva Toman Rousová
Aktualizace: 14.12.2021

Zpět