0,00 Kč0

Blog

Ořechy plněné kávovým krémem

20.12.2021

Na ořechy můžete použít stejné těsto jako na vanilkové rohlíčky nebo pracny. Pokud si chcete ušetřit čas, udělejte si rovnou dvojitou nebo trojitou dávku, tu naporcujte na tři díly a případně dochuťte kakaem, skořicí nebo jiným kořením. Koření je samozřejmě lepší přidávat už do suché směsi. Když však není času nazbyt, můžete koření zapracovat i do hotového těsta. 

SUROVINY na cca 20 ks ořechů:

140 g EAT-fit RUSTIKAL 

100 g másla

40 g moučkového cukru 

50 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských)

1 žloutek

další možné varianty pro dochucení a barvu (nemusí být):
+ 8 g kakakového prášku a 1/4 lžičky pomerančové kůry
+ 0,5 lžičky mixu na jemno drceného hřebíčku, strouhaného muškátového ořechu a citrónové kůry
+ 0,5 lžičky perníkového koření bez kypřidla
+ 0,5 lžičky kávového koření

Mám zatím vyzkoušenou kombinaci kávového koření a kávového krému. Ostatní varianty jsou moje plány na příště. Je možné a určitě vhodné si podle přidaného koření pohrát také s barvou a chutí náplně ořechů.

POSTUP pečení ořechů:
1. Suroviny na těsto spojíme na podložce dohromady. Postupuji stejně jako u lineckého těsta - nejprve mouka, potom cukr a ořechy, kousky stále ještě pevného másla krájím velkým nožem na menší a menší kousky a promíchávám s mouku a teprve pak přidám žloutek. Těsto zpracovávám nejprve jen prsty a teprve potom prohnětu celýma rukama. 
2. Z těsta zpracujeme kompaktní kouli, kterou obalíme potravinovou fólií a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
3. Troubu si rozehřejeme na 180°C a připravíme si formičky na ořechy. Formičky nevymazáváme. Ořechy půjdou vyklepnout i tak.
4. Z těsta postupně odebíráme menší kousky, které si můžeme zpracovat do kuličky a tu vmáčknout do formičky tak, aby bylo těsto rovnoměrně vtlačeno po celé ploše formičky a byl v něm důlek na krém.
5. Naplněné formičky pokládáme na plech. Jakmile jsou všechny formičky naplněné a trouba rozehřátá, vkládáme plech s formičkami do trouby a pečeme asi 12 minut na 180°C horký vzduch. Kontrolujeme si, aby nám ořechy příliš nezhnědly.
6. Po 12 minutách plech i s formičkami vyjmeme a necháme na asi 2 minuty chladnout. Teprve potom formičky vyklepneme. Pokud to nejde, ještě chvíli počkáme. Vyplatilo se mi klepnout okrajem formičky důrazně a plech a upečené cukroví krásně vypadlo. 


SUROVINY na kávový krém (vyjde na várku ořechů i kávových dortíků):
200 g másla
150 g cukru moučka
1 lžička jemně mleté kávy
1 lžička instantní kávy
cca 5 cl horké vody

POSTUP přípravy kávového krému:
1. Instantní kávu rozpustíme v horké vodě a necháme ji dobře vychladnout.
2. Změklé máslo vyšleháme ve vyšší nádobě metličkou spolu s cukrem, kořením a kávou do hladka, trvá to pár minut.
3. Studenou kávu přidáváme po lžičkách k máslové směsi v takovém množství, aby nám to chutnalo a krém příliš nezřídl.
4. Krém skladujeme v uzavřené nádobě v lednici tak dlouho, jak máslo dovolí.

OŘECHY PLNÍME u nás doma KRÉMEM nejdříve pár dní před svátky. Jinak totiž hrozí, že je sním ještě před Štědrým dnem. Máslo si nechám lehce povolit při pokojové teplotě a pomocí cukrářské plničky tvaruji krém na polovině ořechu do pěkných vlnek nebo hromádek. Krémem nešetřím. Naplněný ořech přiklopím druhou polovinou a vrátím do plechové dózi, kterou skladuji až do Vánoc na chladném místě. Ořechy patří kvůli máslovému krémů mezi teplotně citlivé cukroví a proto je vytahuji z chladu bezprostředně před konzumací. 

Autor: Eva Toman Rousová
Vytvořeno: 20.12.2021

Zpět