Eatfitshop

Blog

Zvedni si náladu po italsku. Postup na bezlepkové Tiramisu krok za krokem.30.6.2023

Zvedni si náladu po italsku. Postup na bezlepkové Tiramisu krok za krokem.

Tiramisu je italský dezert s působivým jménem, které znamená "povznes mě" nebo "zvedni mě". Tento oblíbený dezert má původ v regionu Veneto v Itálii není však divu, že se (ne)peče po celém světě. Je totiž výjimečný svou úžasnou chutí a přitom velmi jednoduchou přípravou. Obvzlášť pokud se rozhodnete pro rychlou bezvaječnou verzi. Nakoukněte pod kakaovou vrstvu tohoto delikátního dezertu a připravte si ho podle našeho receptu krok za krokem.
Detail
OMG! Palačinkový dort! Bez lepku a dalších zbytečností1.6.2023

OMG! Palačinkový dort! Bez lepku a dalších zbytečností

Palačinky jsou prý ta nejlepší večeře. Teda hned vedle špaget. Však se doma zeptejte. A co teprve palačinkový dort? Představte si ta světýlka (a nebo otazníky) v očích vašich dětí, když jim navrhnete, že si uděláte palačinkový dort. Schválně to zkuste a pokud vzbudíte nadšení (já věřím, že ano), pusťte se do toho. Pro recept na bezlepkový palačinkový dort najdete právě zde. Pro varianu bez mléka nahraďte živočišné mléko jeho rostlinnou alternativou.
Detail
Linecký koláč s tvarohem a rebarborou13.4.2023

Linecký koláč s tvarohem a rebarborou

Jednoduchý a přitom tak efektní. Trik je v surovinách a trošce práce s vyskládáním rebarbory do geometrického obrazce. Stojí to však za to. Odměnou vám bude vyvážená chuť a vizuální dojem jako ze žurnálu.
Detail
Špenátový závin z pomazánkového másla podle Radky Vrzalové11.4.2023

Špenátový závin z pomazánkového másla podle Radky Vrzalové

Záviny milujeme. Děláváme je na na jaře, v létě, babím létě i v zimě. Závin bez lepku a vajec podle receptu Radky Vrzalové je stálicí naší kuchyně. Na jaře do něj schovávám divoké bylinky. Špenát míchám s mladou kopřivou a bršlicí. Koukněte na recept. Je to fakt jednoduché.
Detail
Jablečný jáhelník 13.1.2023

Jablečný jáhelník

Znáte jáhelník? Doma jsme ho nikdy nepekli. Znala jsem ho jen ze školní jídelny a i tam mi vždycky velmi chutnal. Od té doby, co je s námi bezlepková dieta vařím jáhly občas jako přílohu. Bylo tedy jen otázkou času, kdy dojde i na jáhelník. A po několika různých pokusech pro vás jednoduchý recept s tajnou ingrediencí, která jáhelník vystřelí chuťově do gurmánského nebe. Tou tajnou ingrediencí je perníkové koření a plátky mandlí.
 



Detail
Bezlepkový knedlík hrnkový na páře a pod ubrouskem vařený10.8.2022

Bezlepkový knedlík hrnkový na páře a pod ubrouskem vařený

Žádná bílá kynutá buchta, kterou pořídíte v supermarketu. Toto je poctivý domácí hrnkový knedlík a navíc bez lepku. Ani vídeňák ani nok a oslizlý není ani omylem. Hrnkový proto, že se vaří v hrníčku. Je snadné ho připravit a lze jej uchovat a úspěšně ohřát i následující den.
Detail
Rajčatovo-česneková pasta je zázrak, který šetří čas v kuchyni 9.8.2022

Rajčatovo-česneková pasta je zázrak, který šetří čas v kuchyni

Máte přebytky rajčat a hledáte inspiraci, co s nimi? Mám pro vás super tip, který vám při přípravě jídel ušetří spoustu času. Pastu z rajčat, česneku a soli používám zejména pro marinování masa na pečení. Stačí pár lžiček a maso je připraveno. Žádné loupání česneku, ruce ulepené od soli ani špinavé nádobí. Vepřová žebra, naporcovaný králík nebo kuřecí stehýnka jsou ochucena během minuty. Čas od času s pastou ochutím i tvarohovou pomazánku, nebo ji použiju k doladění chuti polévky či luštěninového jídla. Zaujal vás můj tip na super dochucovadlo? Koukněte na recept a připravte si svoji vlastní zásobu.

Detail
Špendlíková marmeláda s chutí pomeranče9.8.2022

Špendlíková marmeláda s chutí pomeranče

Špendlíková marmeláda alá pomeranč slaví úspěch u nás i v podarovaných rodinách. Připomíná mi moje léto v Londýně. Ládovala jsem se tam pomerančovou marmeládou skoro každý den a proto jsem receptu na falešnou pomerančovou prostě neodolala. Na zahradě máme navíc špendlíkový strom a každý rok jsme zavaleni bohatou úrodou. Ponechme teď stranou, zda je náš strom skutečně pravým špendlíkem nebo  je to mirabelka. Plody z něj jsou žluté a sladké a marmeláda špičková. Dopopručuji se do její výroby pustit rovnou ve dvojité nebo trojité dávce. Recept najdete na blogu.

Detail
Pozor! I plastelína může obsahovat lepek25.5.2022

Pozor! I plastelína může obsahovat lepek

Většina lidí lepek v plastelíně neřeší. Výstražná světýlka by však měli aktivovat alergici, celiaci a hlavně rodiče dětí, které netolerují pšenici. Nepředpokládá se, že by plastelínu někdo jedl. Řada dětí to však vyzkouší. Moje dcera se mi k ochutnání plastelíny přiznala až po několika letech a prý to vůbec nebylo špatný. Nežádoucí reakci však může u alergika vyvolat i kontakt s alergenem přes kůži. Plastelína se může schovat i za nehtíky a tím může být zaděláno na problém i u celiaků nebo osob s intolerancí. Koukněte, jak jednoduché je vyrobit si plastelínu přesně podle svých potřeb.

Detail
Bezplastový nákup nemusí být fikce ani pro celiaky nebo alergiky22.4.2022

Bezplastový nákup nemusí být fikce ani pro celiaky nebo alergiky

Jste celiak nebo alergik a štve Vás to, že nemůžete nakupovat bezobalově? Máte však obavu nakoupit v bezobalové prodejně za rohem kvůli možným kontaminacím pšenicí, ječmenem, sójou nebo jiným alergenem? Chápu vás a mám pro Vás řešení.

Detail
1......10