0,00 Kč0

Blog

Lotrinský koláč neboli Quiche Lorraine

10.7.2023

QUICHE LORRAINE neboli LOTRINSKÝ KOLÁČ
 
Slané koláče z křehkého těsta by měly patřit do repertoáru každé bezlepkové domácnosti. Jsou skvělou snídaní, lehkým obědem i plnohodnotnou večeří. Koláč upečete večer a druhý den si ho můžete vzít sebou do práce nebo poslat kousek s dětmi do školy.

Navíc si je můžete vyladit přesně podle svých chuťových pohárků a obsahu lednice.

SUROVINY a postup na základ koláče:
(pro koláčovou formu o průměru 28 cm)
 100 g másla
 2 středně velká vejce
 dvě špetky soli

  1. Na vále zpracujeme pěkně ručně z mouky, špetky soli, kousků nasekaného másla a celých vajec hladké těsto (stejným způsobem jako na linecké). Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout. 
  2. Troubu pustíme na 180°C. Formu na koláč vymažeme kouskem másla.
  3. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na pomoučeném válu na rozměr koláčové formy + okraje navíc. Placku přeneseme opatrně do vymazané formy. Střapaté okraje nevadí. To, co přebývá, utrhneme a přemístíme tam, kde něco chybí. Korpus vytvarujeme tak, aby mělo po celém obvodu vyvýšené okraje.
  4. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme 10 minut.

SUROVINY na nádivku:
kousek špeku nebo slaniny
8 kloboučků žampiónů
½ většího pórku
½ brokolice
200 ml smetany
4 vejce
  1. Špek nebo slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme rozvonět na pánvi. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené žampióny, lehce osolíme, přidáme mletý kmín a restujeme pár minut do měkka. Ke konci přihodíme také pórek nakrájený na silná kolečka. Pokud je třeba lehce podlijeme vodou. Brokolici spaříme horkou vodou.
  2. V jiné misce si rozšleháme 4 vejce se smetanou, přidáme čerstvě mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a sůl dle chuti. Pokud nepřidáváte strouhaný sýr, můžete dát až 0,5 lžičky soli.
  3. Po deseti minutách pečení vyjmeme předpečený korpus z trouby ven, položíme na něj žampiónovou směs, zalijeme vaječnou smetanou a poklademe růžičkami brokolice.
  4. Pečeme dalších 25-30 minut při teplotě 180°C. Koláč necháme dobře vychladnout a teprve potom krájíme.

DALŠÍ TIPY:
Slaný koláč je na přípravu velmi jednoduchý a nečeká vás žádná technologická náročnost. Jedinou záludností je přenesení plátu těsta z válu do koláčové formy. Tomu se můžete vyhnout tím, že si vyválíte pouze placku o rozměrech dna pečící nádoby a do okrajů těsto jednoduše vymodelujete z této placky.
Náplň můžete udělat také z vajec doplněných o kysanou smetanu, creme fraiche nebo cottage cheese. Ke klasické smetaně a vejcům můžete přidat také různé druhy sýra – gouda, parmezán, ovčí sýr. I další složky jsou volitelné – anglická + chřest, šunka + hrášek, řepa+kozí sýr+ořechy.
Quiche je skvělý v kombinaci s rajčatovým nebo listový salátem.

Těšíme se na vaše koláče.

Zpět