Blog
Špenátový závin z pomazánkového másla podle Radky Vrzalové
11.4.2023
ŠPENÁTOVÝ ZÁVIN Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA
Vegan a bezlepek z dílny Radky Vrzalové aka Bezlepkové matky
Ráda nahrazuji část špenátu spařenou a na kousky nakrájenou kopřivou. Na jaře přidávám i medvědí česnek, bršlici a popenec.
SUROVINY NA TĚSTO:
-
150 g pomazánkového másla
-
150 g směsi EF BEŠAMEL
-
15 g lněné mouky + 75 g horké vody (nebo 30 g mletých lněných semínek + 75 g horké vody)
-
7,5 g (1 polévková lžíce) vinného/jablečného octa
-
1,5 g soli
-
3 g kypřícího prášku
SUROVINY NA ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ:
-
1 menší cibule nasekaná nadrobno
-
1-2 stroužky česneku
-
1 balení (350 g) mraženého listového špenátu
-
sůl a pepř na dochucení
-
100 g balkánského sýru/fety
-
vejce nebo rozpuštěné sádlo na potření
POSTUP
-
Lněnou mouku (nebo rozmixované lněné semínko) spaříme horkou vodou a vyšleháme vidličkou v tuhý gel a necháme vychladnout.
-
Smícháme mouku se solí a kypřidlem. Přidáme pomazánkové máslo, gel z lněného semínka i ocet a zpracujeme ve vláčné těsto (nejprve prsty a potom na ploše celými dlaněmi). Pokud by bylo těsto příliš drobivé, přidáme lžíci vlažné vody. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
-
V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli, přidáme mražený špenát, lehce osolíme a vaříme do měkka, v případě potřeby lehoulince podlijeme horkou vodou. Jakmile je špenát rozmrazený dochutíme solí a pepřem. Přebytečnou vodu slijeme a špenát necháme vychladnout.
-
Troubu rozehřejeme na 180°C (spodní a horní ohřev).
-
Odpočinuté těsto vyvalujeme na lehce podsypaném pečícím papíře nebo fólii do tvaru obdélníku. Na vyválené těsto navrstvíme špenátovou náplň tak, aby zůstaly volné kraje na přehyb i zamotání. Ještě před smotáním posypeme strouhaným nebo drobeným balkánským sýrem. Svineme a přemístíme (i s pečícím papírem) na plech.
-
Hotový štrůdl pečeme nejprve 10 minut na 180°C, pak teplotu zvýšíme na 200°C a dopékáme cca 15 min do světle hnědé barvy.
-
Krájíme lehce vychladnutý nebo studený.
Lotrinský koláč neboli Quiche Lorraine
Slané koláče z křehkého těsta by měly patřit do repertoáru každé bezlepkové domácnosti. Jsou skvělou snídaní, lehkým obědem i plnohodnotnou večeří. Koláč upečete večer a druhý den si ho můžete vzít sebou do práce nebo poslat kousek s dětmi do školy.