0,00 Kč0

Blog

Špenátový závin z pomazánkového másla podle Radky Vrzalové

11.4.2023

ŠPENÁTOVÝ ZÁVIN Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA

Vegan a bezlepek z dílny Radky Vrzalové aka Bezlepkové matky
Ráda nahrazuji část špenátu spařenou a na kousky nakrájenou kopřivou. Na jaře přidávám i medvědí česnek, bršlici a popenec.
SUROVINY NA TĚSTO:
SUROVINY NA ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ:
  • 1 menší cibule nasekaná nadrobno
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 balení (350 g) mraženého listového špenátu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 100 g balkánského sýru/fety
  • vejce nebo rozpuštěné sádlo na potření
POSTUP
  1. Lněnou mouku (nebo rozmixované lněné semínko) spaříme horkou vodou a vyšleháme vidličkou v tuhý gel a necháme vychladnout.
  2. Smícháme mouku se solí a kypřidlem. Přidáme pomazánkové máslo, gel z lněného semínka i ocet a zpracujeme ve vláčné těsto (nejprve prsty a potom na ploše celými dlaněmi). Pokud by bylo těsto příliš drobivé, přidáme lžíci vlažné vody. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
  3. V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli, přidáme mražený špenát, lehce osolíme a vaříme do měkka, v případě potřeby lehoulince podlijeme horkou vodou. Jakmile je špenát rozmrazený dochutíme solí a pepřem. Přebytečnou vodu slijeme a špenát necháme vychladnout.
  4. Troubu rozehřejeme na 180°C (spodní a horní ohřev).
  5. Odpočinuté těsto vyvalujeme na lehce podsypaném pečícím papíře nebo fólii do tvaru obdélníku. Na vyválené těsto navrstvíme špenátovou náplň tak, aby zůstaly volné kraje na přehyb i zamotání. Ještě před smotáním posypeme strouhaným nebo drobeným balkánským sýrem. Svineme a přemístíme (i s pečícím papírem) na plech.
  6. Hotový štrůdl pečeme nejprve 10 minut na 180°C, pak teplotu zvýšíme na 200°C a dopékáme cca 15 min do světle hnědé barvy.
  7. Krájíme lehce vychladnutý nebo studený.

Zpět

Lotrinský koláč neboli Quiche Lorraine

Lotrinský koláč neboli Quiche Lorraine

Slané koláče z křehkého těsta by měly patřit do repertoáru každé bezlepkové domácnosti. Jsou skvělou snídaní, lehkým obědem i plnohodnotnou večeří. Koláč upečete večer a druhý den si ho můžete vzít sebou do práce nebo poslat kousek s dětmi do školy.