0,00 Kč0

Blog

OMG! Palačinkový dort! Bez lepku a dalších zbytečností

1.6.2023

PALAČINKOVÝ DORT 

Palačinky jsou prý ta nejlepší večeře. Teda hned vedle špaget. Však se doma zeptejte. A co teprve palačinkový dort? Představte si ta světýlka (a nebo otazníky) v očích vašich dětí, když jim navrhnete, že si uděláte palačinkový dort. Schválně to zkuste a pokud vzbudíte nadšení (já věřím, že ano), pusťte se do toho. Pro recept na bezlepkový palačinkový dort najdete právě zde. Pro varianu bez mléka nahraďte živočišné mléko jeho rostlinnou alternativou. 

SUROVINY na malý palačinkový dort (průměr 16 cm):
  • 3 vejce
  • ½ litru mléka
  • ½ lžičky soli (dávám méně)
  • 250 g EAT-fit bešamel
  • 2 lžíce minerálky
  • + olej, máslo nebo ghí na vymazání pánve

Jestli chcete mít nějaké palačinky i bokem nebo dort většího průměru, množství surovin zdvojnásobte.

SUROVINY NA KRÉM A ZDOBENÍ:
  • 2 vaničky polotučného tvarohu 250 g
  • 200 g bílé čokolády (malé kousky od Natural Jihlavá se krásně a rovnoměrně rozpustí)
  • + čerstvé jahody nebo jiné ovoce na ozdobení

POSTUP:
  1. V míse rozšleháme vejce, mléko a sůl. Po troškách přidáváme mouku, až vznikne hladké tekuté těsto, které necháme optimálně nějakou dobu odstát (není to však nezbytně nutné). Nakonec přimícháme minerálku nebo špetku kypřícího prášku. Na lehce vymazané pánvi (používám ghí, které na pánev roztírám mašlovačkou) postupně smažíme palačinky.
  2. Hotové palačinky dávám do větší mísy, kterou vyložím jednou vrstvou kuchyňské papírové utěrky a mám ji přiklopenou pokličkou kvůli tomu, aby palačinky měli měkké okraje. Teprve v druhé fázi palačinky postupným překládáním na jiné dva talíře nechám vychladnout.
  3. Na krém si nejprve rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. V jiné míse rozmícháme metličkou tvarohy dohladka a postupně do nich všleháme rozpuštěnou čokoládu. Krém je dobré nechat ztuhnout nějakou dobu v lednici.
  4. Studené palačinky a vychlazený krém postupně vrstvíme na sebe. Je dobré je vrstvit už rovnou na servírovacím stojanu nebo nějakém pěkném podnose, s dortem nelze manipulovat.
  5. Pracujeme rychle, může se stát, že palačinky po sobě budou klouzat. Jakmile umístíme poslední palačinku, můžeme dortík zajistit dvěma špejleme.
  6. Vršek dortu ozdobíme zbytkem krému a dekurujeme ovocem, hoblinkami další čokolády nebo kokosovými chipsy.
 
Dortík není úplně stabilní, ale je velmi chutný a my si ho čas od času, většinou na Den dětí velmi užíváme.

Recept na palačinky pochází z dětské retro Kuchařky kačera Donalda. Klasická pšeničná mouka nahrazena bezlepkovou směsí bez přidaných škrobů a aditiv EAT-fit Bešamel.
 

Zpět