0,00 Kč0

Blog

Jak na bezlepkový chléb, který chutná?

19.9.2023

Jak na bezlepkový chléb, který chutná

Začínáte s bezlepkovou dietou a nedaří se vám najít pečivo, které chutná? Moc dobře vám rozumím. Byli jsme ve stejné situaci několik let zpátky. Nevzdali jsme to a dnes pro vás mám několik tipů, jak na bezlepkový chléb, který chutná.


Hned na začátku hledání chutného bezlepkového chleba je potřeba si uvědomit, že není chleba jako chleba. Bezlepkový chléb je jiný než pšeničná klasika nebo žitná cihlička. A i mezi bezlepkovými chleby jsou veliké rozdíly.

Realita je taková, že drtivá většina komerčně vyráběného bezlepkového pečiva obsahuje velký objem přidaných škrobů, aditiva a konzervační látky. To se projevuje nejen v chuti, ale zejména ve výživové hodnotě samotného pečiva. Vzácnou výjimkou jsou bezlepkové řemeslné pekárny, i ty si však v zájmu stabilizace výrobního procesu a standardizace výrobků pomáhají do jisté míry výše uvedeným.

Pokud žijete ve měste, můžete si hotový bezlepkový chléb koupit. V nabídce ho mají specializované bezlepkové obchody (např. Svět bez lepku, Smajlík, Bezlepkový ráj), vybrané farmářské prodejny i zdravé výživy. Na některých místech je však bezlepkové pečivo k dispozici jen na objednávku. Bezlepkové pečivo se konečně dostává i do regálů super a hypermarketů větších měst (Albert, Lídl). Pokud však bydlíte na vsi nebo samotě, jste odkázáni na specializované eshopy nebo sami na sebe. 

Třetím zádrhelem je, kromě (nepřirozeného) složení a (ne)dostupnosti, fakt, že komerčně vyráběné bezlepkové pečivo velmi rychle tvrdne. Proto se kvůli prodloužení trvanlivosti (a také kvůli zabránění kontaminace) balí velmi často do vakua. Chuti pečiva však zabalení do neprodyšného obalu nepřidá. Pečivo v obalu navíc plesniví a o čerstvosti nemůže být v tomto případě vůbec řeč.  

Začněte si péct pečivo sami doma

Podle ankety, která běží ve skupině EAT-fit život bez lepku a jiných alergenů si 50 % bezlepkářů svoje pečivo pořizuje tak, že si ho doma vlastnoručně peče.

I nás výše uvedené hned v začátcích diety vedlo k tomu, že jsme si začali chléb péct sami doma. 

Směsi na bázi deproteinovaného pšeničného nebo jiného škrobu pro nás nebyly (a stále nejsou) dobrým řešením a tak jsme začali experimentovat. Metodou pokus a omyl jsme se postupně dostali k vlastním odladěným recepturám. A protože naše bezlepkové chleby chutnaly celé rodině i přátelům bez potravinového omezení, rozhodli jsme se je zpřístupnit i ostatním a založili značku EAT-fit.

V eatfitshopu pro vám máme několik možností, jak s pečením chleba bez lepku i jiných alergenů začít a být přitom hned na první dobrou úspěšný.

1. Chléb s droždím

Do dobře vyladěné bezlepkové směsi stačí přidat jen čerstvé nebo instantní droždí, vodu, dobře promíchat, nechat vykynout v chlebové formě a upéct. EAT-fit směsi mají ve složení jen přirozeně bezlepkovou mouku, vlákninu, sůl, koření nebo semínka a špetku cukru pro snadnější start procesu kynutí.

Směs Kmín je poctou české klasice a je tak oblíbená, že je vyrábíme i v 3 kg gastro balení. Rafinovaná Slunečnice byla naší první směsí vůbec a chutná všem, kdo rádi semínka. Mým aktuálním favoritem je chléb ze směsi Cibuláč s nasucho restovanou cibulkou. Směs Dýně doporučuji milovníkům tmavého pečiva.

S EAT-fit směsí zvládne upéct dobrý bezlepkový chléb úplně každý. Stručný a vystižný postup, jak na to, je na každém balení. A můžete kouknout také na náš návod Jak na chléb pro úplné začátečníky

2. Nízkosacharidový chléb

Dávate-li přednost nízkosaridovému stravování a nebo jen chcete zkusit něco jiného než tradiční chléb, sáhněte po jedné ze dvou níže uvedených směsí.

Lowcarb je kypřená práškem do pečiva, který je už v přesném poměru součástí směsi. Stačí přidat jogurt, vejce, zamíchat, vytvarovat bochníček nebo bulky a upéct. Tak jednoduché to je. Směs Semínko je mix jáhlových vloček a 4 druhů semínek. Příprava semínkového chleba je ještě snazší. Přídává se už jen voda a sůl dle chuti. Péct můžete v chlebové formě nebo těsto rozetřete na plech a upečte nízkosacharidové krekry. 


3. Kváskový chléb

A pokud toužíte po chlebu nejvyšší tedy kváskové kvality, přihlaste se do minikurzu Tajemství bezlepkového kvásku. Minikurz zdarma organizuji už dvakrát do roka a prošlo jím už víc než 3.000 lidí. Kromě založení vlastního bezlepkového kvásku si spolu se mnou můžete upéct i svůj první kváskový bezlepkový pecínek. Další minikurz Tajemství bezlepkového kvásku plánuji začátkem září. Přihlásit se můžete však už teď tady

A o tom, jak skladovat pečivo tak, aby vám vydrželo v kondici i několik dní, si můžete přečíst v článku Umění správného balení.


S přáním čerstvého a dobrého chleba

Eva Toman

 

Zpět