0,00 Kč0

Blog

Pečení chleba pro začátečníky

6.3.2020

Nachystejte si EAT-fit směs na bezlepkový chléb, balíček instantního droždí nebo 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 700 ml vlažné vody, formu na chléb (přibližné rozměry 30*10*7 cm), máslo/sádlo/olej na vymazání formy, kuchyňský robot s hnětacím hákem/ruční mixér se spirálami (nebo vařečku pro ruční hnětení), kuchyňskou stěrku, lněnou/bavlněnou utěrku a mřížku pro chladnutí upečeného chleba (poslouží i vařečky, chléb položený na nich může rovnoměrně chladnout). Nezbytnou podmínkou je dostupnost funkční pečící trouby. Oceníte pekařské rukavice, které Vás ochrání před popálením formou nebo horkým chlebem. 

Hnětení

Smíchejte EAT-fit směs na bezlepkový chléb (v nádobě pro hnětení) s instantním droždím (nebo do směsi rozdrobte 21 g čerstvého droždí) a doplňte o 700 ml vlažné vody. Zapněte robot/ruční mixér na nízké otáčky a hněťte těsto asi 5 minut. Průběžně kontrolujte, zda je směs dobře promíchávána. Na dně nádoby mohou zůstávat shluky suché směsi. Po 5 minutách setřete pomocí stěrky těsto z okrajů nádoby. 

Při ručním hnětení si vždy vzpomenu na svoji babičku. Jak já ji při práci s kynutým těstem obdivovala. Moje svaly po chvíli vypovídaly službu. Ale nebojte, trénink dělá mistry. Základem je mísa tak akorát do klína a vařečka se správným záběrem a dlouhou rukojetí. Můžete si dělat přestávky, těstu to nevadí. A časem si zvyknete nebo pořídíte robot.

Kynutí

Těsto přemístěte do vymazané formy. Forma by měla zůstat naplněna do maximálně 2/3, aby těsto při kynutí neuteklo. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout 45 až 60 minut při konstantní teplotě. Instantní droždí bývá spolehlivé a těsto zvedne při teplotě nad 20°C v podstatě kdekoliv. Dejte si pozor snad jen na průvan a výrazné změny teploty.

Správný čas pro přesun do trouby je předtím, než se střed těsta začne propadat. Nedělejme z toho však vědu. Prostě si pohlídejte, aby těsto nepřeteklo a dejte ho do rozpálené trouby tehdy, když vyplní celou formu.  

Pokud spěcháte, můžete kynutí urychlit v troubě vyhřáté na max 40-50 °C. Bude stačit 15 minut. Pak formu s těstem vyndejte z trouby, položte například na ručník nebo utěrku a přikryté nechejte kynout, dokud se trouba nevyhřeje na požadovanou teplotu pro pečení. Rozehřáta forma si udrží teplotu ještě nějakou dobu a těsto by nemělo klesnout.

Pečení

Troubu rozehřejte na 220°C. Formu s vykynutým těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut (režim horký vzduch) nebo 40 minut (klasika ohřev z vrchu a spodu). Poté chléb vyklopte z formy a pečte na roštu/mřížce dalších asi 30 při teplotě 180°C. Po 30 minutách pečení bez formy proveďte vpichem špejlí zkoušku, zda se těsto nelepí. 

Chladnutí

Bezlepkový chléb nemá rád, pustíte-li se do něj dokud je ještě teplý. Proto buďte trpěliví a nechejte bochník alespoň půl hodiny vydechnout na mřížce, která zajistí jeho rovnoměrné chladnutí ze všech stran.

Uchování

Nejlepší způsob uchování EAT-fit chleba je jeho zabalení do plátěné utěrky nebo vaku na chleba a položení na mřížku nebo rošt. Určitě nedávejte chléb do igelitových sáčků a do lednice. Chléb je možné nakrájet na širší plátky a zmrazit. My však osobně preferujeme chléb čerstvý nebo přirozeně zrající, tj. první den čerstvý, druhý den včera upečený, třetí den topinky a den čtvrtý v troubě dosušené nebo na pánvi lehce osmažené kostky do polévky nebo salátu.

Děkujeme za postřehy z Vašeho pečení i za sdílení.

- Eva -

Zpět