0,00 Kč0

Blog

Jak na bezlepkové Vánoce v klidu, míru a pohodě?

9.12.2021

   
 

Ráda Ti prozradím svůj recept, který piluji už desátým rokem.
Jestli Ti následující řádky, jen trochu odlehčí v předvánočním shonu, budu moc ráda.

Můj recept na pohodové vánoce je:

  • na chvíli se zastavit a uvařit si čaj
  • udělat si seznam dárků a nezbytností typu cukroví, stromeček, kapr, salát
  • tento seznam pořádně seškrtat (hlavně ten s cukrovím)
  • úkoly rozdělit mezi všechny zúčastněné
  • pokud není na koho část úkolů delegovat, pokračovat se škrtáním
  • zbylé úkoly si dobře a realisticky naplánovat
  • začít si čas před vánoci užívat

U nás už několik let probíhá pěkná dělba práce. Na začátku prosince se s celou rodinou domluvíme, kde a v jakých sestavách se budou vánoce slavit. Různé skupinky se pak domlouvají individuálně.

Kapra objednáváme on-line jakmile je jasno, kolik u nás bude strávníků. Rovnou se také domluvíme, kdo kapra vyzvedne, kdo naporcuje, kdo uvaří polévku, kdo naloží filety a kdo je pak bude na štědrý den obalovat a smažit. Polévku většinou vaří moje nebo manželova máma den předem. Manžel si bere na starost porcování a naložení filet do mléka s česnekem (to je náš tip, který zvýší kvalitu ryby i z toho nejzabahněnějšího rybníku). Já mám v režii hned několik variant bramborového salátu, který připravuji dopoledne u pohádky, zatímco ostatní zdobí vánoční stromeček. V rodině máme kromě celiakie i jiné diety, jednoho vegana a jednoho velkého vybíravce. Připravuji tedy majonézovou klasiku, odlehčený salát s jogurtem, veganskou verzi a jednu dětskou porci sestávající pouze z brambor a zeleného hrášku. Tradicí je také sváteční hrachovka, kterou obědváme a někteří znovu i večeří. Samotné obalování a smažení probíhá až po setmění a je to docela příjemný  rodinný rituál. 

Netrápí Tě ani tak organizační záležitosti, ale spíš obava, jak to všechno zvládnout bez lepku? Začínáš s dietou a nevíš, jak na to? Prozradím Ti, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Pojďme se na to podívat postupně.

Cukroví

Pokud hledáš prověřené recepty na cukroví, koukni na ty naše. Máme už receptů slušný seznam. Mezi naše favority patří linecké na několik způsobů. Do moučné směsi stačí přidat koření, kakao, kávu nebo matcha prášek, pohrát si trochu s náplní a hned tu máme několikero druhů cukroví. EAT-fit linecká tě podrží a pokud budeš trpělivá a nepustíš se do ještě teplého cukroví rovnou na plechu, nerozsype se ti ani kousek. Perníčky jsou další klasikou. Nejrychlejší je sáhnout po směsi EAT-fit perníček. Já osobně však preferuji perníčky sádlové z EAT-fit Universal slazené pouze medem a melasou. Další tutovkou je Masarykovou cukroví s lískovými ořechy, mandlové lupínky z bílků nebo marokánky. Po letech se mi podařilo konečně vyladit recept na vanilkové rohlíčky. A protože rohlíčky jsou jedno z nejsnadnějších cukroví, dělám je hned v několika provedeních – klasiku, s voňavým koření, s matcha práškem nebo obalené v malinovém prachu. Rohlíčky peču výhradně ze směsi EAT-fit Rustikal. Ta je také základním stavebním kamenem naší pletené vánočky.

Vánočka

Jedna z náročnějších položek bezlepkových vánoc, ale ne nepřekonatelná, je vánočka. Pokud nejsi velká pekařinka a přesto stojíš o vánočku, prozkoumej internety a zjisti, zda ji není možné někde objednat. Pravděpodobně se budeš muset spokojit s nižší kvalitou, než ti poskytne vánočka domácí, ale vánočku bez lepku koupit lze. Nebude-li k dispozici vánočka, hledej její italskou sestřenici Panetone.

Pokud se pečení nebojíš, nemáš však zkušenosti s pletením vánočky, zvol vánočku do formy. Přesně tímto způsobem jsme vánočkové dilema řešili v prvních letech diety. Jsme majiteli keramické formy po babičce a chráníme ji jako oko v hlavě. Do vánočkové formy se těsto prostě a jednoduše přemístí a není potřeba se trápit s elasticitou těsta a překládáním copánků zprava doleva ani zleva doprava.

Varianta třetí je pokus o zdolání mety zvané pletená vánočka bez lepku. Nebudu Vám lhát, že z běžné bezlepkové směsi s přídavkem modifikovaných škrobů, hydropropylcelulózy a gum to jde lépe. Ano, je to tak. Podařilo se nám však namíchat směs přirozeně bezlepkových mouk, ke kterým stačí přidat vlákninu psyllium, trochu xantanové nebo guarové gumy a pletení vánočky se stává realitou i z přirozených surovin. Recept na ni najdete zde ⇒ PLETENÁ VÁNOČKA.

Štědrovečerní večeře

Tradiční česká štědrovečerní večeře je potom, co jsi zvládla cukroví a vánočku procházkou růžovým sadem. Velkým zjednodušením je domluva se spolustolovníky, že celá večeře bude připravena v bezlepkové variantě. Nemusíš mít strach, že Tě takové řešení zruinuje.

Prvním zdrojem lepku je krupice v rybí polévce. Tu nahrazuji krupicí pohankovou nebo cenově ještě dostupnější a chuťově méně výraznou krupicí kukuřičnou neboli polentou. Pozor také na složení bujónu, pokud jej při dochucování používáš.

Pořešit je třeba také trojobal na kapří nebo klasické řízky. Pro obalování používám nejraději jemně mletou rýžovou mouku z Extruda, pokud ji nemáte, můžete použít také jakýkoliv škrob, Následuje lázeň v rozmíchaném vejce a závěrečné obalení v kukuřičné strouhance. Pokud někteří spolustolovníci trvají na trojobalu pšeničná mouka - vejce - strouhanka s lepkem, smažte nejprve bezlepkové kousky, dejte je bokem a teprve potom smažte zbytek. Pozor na záměnu. 

A tradiční suroviny na bramborový salát lepek neobsahují. Pozor si dejte snad jen při nákupu tatarky, pokud ji do salátu používáte. U kvalitní majonézy se lepku bát nemusíte.

Návštěvy

Toto je téma největší, spojené s rizikem. Pokud jsou i u Tebe vánoce o návštěvách sestřenic a tetiček, které si neviděl celý rok a je Ti jasné, že bezlepková dieta bude problém, připrav se. Připrav se tak, že si sebou vezmeš na návštěvu svoje cukroví, svůj kousek pečiva, svoje tyčinky a informuj o tom hostitele předem. Možná se bude tetička chvíli ošívat, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to finálně řešení dobré pro obě strany. Hostitel může připravit například jen mísu s ovocem a na talířek dát zkontrolovanou šunku, sýr, kousek másla a zeleninu. Nemusí shánět po všech čertech pečivo a cukroví, které Ti navíc s velkou pravděpodobností ani nebude chutnat. Vysvětli, klidně i několikrát, že oceníš opravdu jen ten kousek ovoce, čaj, kávu a co se týká diety, jsi připraven. Pokud se ti vánoční přípravy vydaří, můžeš dát ochutnat cukroví svoje. To je to, co jsem já jako malá na návštěvách měla nejraději – cizí cukroví.

Na závěr připojuji odkaz na interview s mým mužem. Vzpomínáme v něm i na naše první Vánoce bez lepku, které se nesly výhradně v duchu sušeného ovoce. ⇒ článek CO MI ŽIVOT S DIETOU VZAL A DAL

Těším se z toho, že po osmi letech zkušeností s pečením a vařením bez lepku jsou naše Vánoce už zase bohaté, barevné a plné takových chutí, které jsme si před pár lety ani nedovedli představit.

A budu moc ráda pokud díky EAT-fit výrobkům budou i Tvoje Vánoce o kousek chutnější.

Eva z EAT-fit

 
     

 

Zpět