0,00 Kč0

Blog

Vánočka pletená

21.12.2020

Recept na jednu středně velkou vánočku je inspirován Radkou Vrzalovou a je upraven pro EAT-fit směsi.

Vánočku jsme dříve pekli i z EAT-fit Universal. V tomto případě je dobré přidat trochu víc psyllia (4 g psyllia a  25 ml vody)  a množství mléka přizpůsobit konzistenci těsta.

Ještě lépe to jde však s naší funglovkou EAT-fit RUSTIKAL. Lněná mouka v EAT-fit Rustikal v kombinaci s xantanem nebo guarovou gumou dodává těstu potřebnou elasticitu pro snadnější pletení.

SUROVINY:

200 g EAT-fit RUSTIKAL (starší i nová verze s ovesnou moukou)

50 g samokypřící EAT-fit SPECIAL (nebo EAT-fit UNIVERSAL či BEŠAMEL + 2 g kypřícího prášku)

2 g xantanu (nebo 4 g guarové gumy)

60 g moučkového cukru (nebo 60 g xylitolu)

4 g instantního droždí

1 g soli

kůra z jednoho citrónu (bio nebo bez chemického ošetření)

20 g rozinek + 1 lžíce rumu

10 g jemně mletého psyllia + 125 ml vlažné vody

1 malé vejce

100 g jogurtu

100-125 ml vlažného mléka 

2 lžíce sádla + trocha horké vody

POSTUP:

  1. Opláchnuté rozinky zalijeme lžící rumu.
  2. Jemně mleté psyllium namočíme do vlažné vody.
  3. Mouky smícháme s xantanem (nebo guarovou gumou), cukrem, solí, citrónovou kůrou a instantním droždím (případně také kypřícím práškem, pokud nepoužijeme samokypřící směs).
  4. Do suché směsi přidáme vejce, rozinky s tuzemákem, jogurt a gel z psyllia a nejprve lehce vařechou/vidličkou a potom rukou propracujeme všechny ingredience do drobivého těsta. Teprve pak postupně (dle potřeby) přidáváme vlažné mléko a ručně nebo pomocí vařečky uhněteme pevné hladké těsto.
  5. Těsto dáme v míse zakryté poklicí nebo fólií přes noc (na 12 hod) do lednice, kde se krásně proleží a přitom pomalinku kyne. Těsto můžeme nechat kynout i při pokojové teplotě cca 1 hodinu.
  6. Po 12 hodinách těsto vyndáme z lednice. Rozpustíme 2 lžíce sádla, necháme ho mírně zchladnout a větší část sádla zapracujeme do těsta (zbytek necháme na potření vykynuté vánočky). Těsto tuk krásně nasaje.
  7. Těsto vyklopíme na (hladkou rýžovou moukou) pomoučený vál, rozdělíme na 8 stejných kousků a postupně z nich tvarujeme jednotlivé prameny (4+3+1 dlouhý tenký). Pletení vánočky je na samostatný článek a u nás ji navíc plete manžel. Aplikujeme metodu 4 prameny dole, 3 uprostřed a 1 dlouhý přeložený a zatočený nahoře. Doporučuji způsoby pletení vyhledat na internetu.
  8. Jednotlivá patra stavíme rovnou na plech vyložený pečícím papírem, vyztužíme špejlemi a necháme kynout cca 50-60 min na teplém místě. Pozor na překynutí nebo rychlé vykynutí (na příliš teplém místě). Méně je více.
  9. Po cca 50-60 minutách vánočku potřeme zbylým sádlem (zalitým a rozmíchaným se lžící horké vody) a ozdobíme celými mandlemi, které zapíchneme do záhybů vánočky.
  10. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 220°C (bez horkého vzduchu) se záparou (hrnek horké vody opatrně vlijeme do starého pekáče na dně trouby) nejprve 10 minut a pak dalších 30-40 minut při teplotě 190°C. V případě, že se vánočka začne připalovat, přikryjeme ji alobalem a dopékáme pod ním. Propečení testujeme pomocí špejle.
  11. Upečenou vánočku necháme zchladnout na mřížce.


Akutalizováno 9.12.2021

Zpět