0,00 Kč0

Blog

Valašský frgál

21.5.2021

VALAŠSKÝ FRGÁL 

Valašský frgál může mít spoustu chutí a ozdobení ani nemluvím. Základem je však stejně jako u pizzy pevné a pružné těsto. A to si můžete i v bezlepkové variantě a bez zbytečných aditiv připravit z naší EAT-fit Rustikal a ovesné mouky. 


SUROVINY na těsto:
250 g směsi EAT-fit Rustikal
70 g cukru moučka
2 vejce
125 ml mléka
80 g másla
špetka soli
1 lžička citronové kůry nebo citrónového cukru AMYLON
1/4 lžičky xantanu

SUROVINY na náplň:
2-3 větší řapíky zralé rebarbory
1 lžíce cukru krystal
2x vanička varohu
cukr moučka na dochucení tvarohu

+ robot na zpracování těsta
+ ploché plechy nebo kulaté formy na pizzu
+ pečící papír

POSTUP:
  1. Smícháme mouku, droždí, prášek do pečiva, citrónovou kůru, xantan, cukr dohromady a dobře promícháme. Pak přidáme vejce a mléko a necháme v robotu cca 2 min promíchat (občas těstu pomůžeme stěrkou od stěn).
  2. Poté přidáme rozpuštěné maslo a sůl a necháme 8 min propracovat robotem. Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme cca 1.5 hod vykynout.
  3. Připravíme si náplň - rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky, které obalíme v cukru krystal a krátce na suché pánvy zkraramelizujeme. Rebarbora pustí šťávu, kterou použijeme na dochucení tvarohu.
  4. Tvaroh smícháme se šťávou z rebarbory a vymícháme do hladka. V případě potřeby dosladíme moučkovým cukrem.
  5. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a poropracujeme. Rozdělíme na poloviny. Každou polovinu vyválíme na pečící fólii na kruh (já použil formu na pizzu) o tloušťce cca 5 mm, potřeme tvarohem a na tvaroh naskládáme opraženou rebarboru. Posypeme posypkou (cukr, máslo, mouka). Pečeme v predehřáté troubě na 160 stupňů cca 20 min (do zčervenání).
DALŠÍ EAT-fit tipy:
Místo rebarbory lze na frgál v kombinaci s tvarohem použít i čerstvé ovoce - meruňky, borůvky, rybíz. Tradiční je také kombinace tvarohu a povidel, které se v páscích nebo obrazcích střídají. Takové zdobení jsem ještě nezkoušela, ale mám to v plánu tak jako spoustu dalších pekařských dobrodružství.

Recept pro nás vymyslel, otestoval a výsledek nafotil Pavel Pavel.
Volně sepsala Eva Toman Rousová.

Zpět