0,00 Kč0

Blog

Kmínový chléb, který vám budou všichni závidět

19.5.2021

KMÍNOVÝ CHLÉB z EAT-fit UNIVERSAL

Jak na chléb bez lepku, který se vždycky povede? A o který se s hrdostí podělíte i s kamarádem bez potravinového omezení? My to víme a návod je tady. Pořiďte si naši EAT-fit UNIVERSAL, jemně mleté psyllium, chlebovou formu a úspěch je zaručen. Teda, abych byla přesná. Musíte přidat ještě pár dalších ingrediencí a na žádnou z nich nezapomenout a dodržet postup v našem receptu.

SUROVINY
470 g směsi EAT-fit Universal
2 lžičky (10 g) soli
2 lžičky (10 g) kmínu (půl na půl drcený a celý)
½ kostky (21 g) čerstvého nebo sáček (7 g) sušeného droždí
20 g jemně mletého psyllia
500 g vody
2 lžíce oleje
1 lžička melasy/medu/sirupu (nemusí být)
tuk na vymazání/vystříkání formy
Dále potřebujeme mísu na zadělání těsta, chlebovou formu, vařechu na hnětení, stěrku na těsto, vál a mouku na podsypání.

POSTUP
1) Pokud pečeme s čerstvého droždí, uděláme si jako první drožďový kvásek = Do hrníčku dáme rozdrobené kvasnice a jen takové množství vody, abychom umíchali řídkou kašičku. Do té pak přidáme půl lžičky mouky a špetku cukru (ten můžeme vynechat). Hrníček dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (trvá to 10-15 minut).
2) Následuje gel z psyllia = V celém objemu vody rozmícháme všechno psyllium a nechám gelovatět (5-10 minut).
3) Chlebovou formu vymažeme tukem (sádlo/máslo) nebo vystříkáme olejovým sprejem, formu nevysypáváme.
4) Odvážíme si suché ingredience (mouku, sůl, kmín) a lehce je promícháme.
5) Přidáme drožďový kvásek (celý celičký), gel z psyllia, sladidlo (pokud chceme) a zpracujeme vařechou pružné těsto. Nakonec zapracujeme 2 lžíce oleje a ještě chvíli prohněteme.
6) Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme do tvaru bochníčku, který přemístíme do vymazané formy.
7) Necháme kynout asi 45-60 minut, přikryté utěrkou nebo v igelitovém pytli, aby těsto neosychalo.
8. Přibližně 20 minut před koncem plánované doby kynutí nezapomeneme začít zahřívat troubu na 220°C.
9) Vykynutý chléb pečeme nejprve 30 minut na 220°C, potom jej opatrně vyklopíme a dopékáme dalších 25-30 minut na 180°C. Při pečení chleba používám horký vzduch. Pokud horkovzdušnou troubou nedisponujete, pečte nejprve na 230°C a dopékejte na 200°C. Časy přizpůsobte výkonu trouby.

Pro méně trpělivé máme ještě jeden tip, jak na doma pečený křupavý chléb. Vyberte si některou z našich směsí na pečivo a půjde to rychleji. Stačí přidat jen droždí, vodu a dobrodružství zvané pečení chleba začíná. Vybírat můžete mezi chlebem kmínovým, se slunečnicovým semínkem nebo našim speciálem z celozrnné pohankové mouky s dýňovým semínkem.

A pokud by vás zajímalo kváskování, myslím kváskování bez lepku v té nejpřirozenější podobě, přidejte se do on-line minikurzu zdarma.

Více informací najdete tady: Tajemství bezlepkového kvásku minikurz ZDARMA


Zpět