Top menu
Cupcakes s dýňovým krémem
25.10.2020
Na tuto sváteční dobrotu budeme kromě kuchyňského náčiní a trouby potřebovat také dýňové pyré, které je dobré mít připravené předem. Proto současně s těmito cupcakes nebo den předem připravuji dýňovou polévku nebo pečenou zeleninu a z části vařené nebo pečené dýně vyrobím rozmixováním dýňové pyré. Na krém budeme potřebovat cca 200 g dýňového pyré, dalších cca 100 g můžeme přidat do těsta.
Na 12 cupcakes potřebujeme:
4 vejce
40 g třtinového cukru
125 ml řepkového oleje
250 g směsi EAT-fit PERNÍČEK (ev. EAT-fit SPECIAL nebo EAT-fit UNIVERSAL, postup najdete níže)
1 lžíce (10 g) RAW kakaového prášku (nemusí být)
Na dýňový krém potřebujeme:
150 ml mléka (rostlinného mléka, mix vody a kokosového krému)
40 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového/dýňového pudingu
200 g dýňového pyré (viz tipy)
POSTUP:
- Nejprve zapneme troubu na 160°C, nachystáme si všechny potřebné suroviny a formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
- Oddělíme žloutky od bílků a žloutky ručně metličkou vyšleháme s 40 g třtinového cukru a ručně přimícháme 125 g oleje. V jiné nádobě ušleháme z bílků a špetky soli polotuhý sníh. Pokud se nám nechce se sněhem dělat, nemusíme s cukrem a olejem vymícháme celá vejce. Cupcakes budou o trochu méně nadýchané, ale stále dobré.
- Do směsi vajec, cukru a oleje postupně zamícháváme 250 g směsi EAT-fit PERNÍČEK (eventuelně také další kakao)
- Pokud jsme nepoužili od začátku celá vejce, zapracujeme na závěr do těsta zapracujeme sníh z bílků.
- Cupcakes pečeme přibližně 30 minut při teplotě 160°C na horký vzduch. Propečenost kontrolujeme vpichem špejlí.
- Když máme cupcakes v troubě, můžeme se pustit do krému. Nachystáme si už připravené dýňové pyré, které by mělo mít konzistenci krému. Příliš husté pyré naředíme tekutinou.
- Balíček pudingu (36 g) rozpustíme spolu se 40 g moučkového cukru ve 150 ml mléka a postupně za stálého míchání metličkou či vařečkou (já je průběžně střídala) zahříváme a necháme pomalu houstnout. Asi po minutce začneme po částech přidávat dýňové pyré. Dáváme pozor, aby krém nehrudkoval. Za stálého míchání necháme puding s dýňovým pyré zhoustnout, na malý výkon povaříme minutku až dvě tak, aby zmizela prášková chuť.
- Pudinkový krém necháme chladnout, ale čas od času jej nezapomeneme promíchat, aby se na něm nedělal škraloup.
- Ještě vlažný pudinkový krém naplníme do sáčku/plničky opatřené zdobící špičkou a zdobíme jím vychladnuté cupcakes.
Tipy:
Dýňové pyré (asi 100 g) konzistence krému můžeme přidat také do těsta, v tom případě přidejte dalších cca 25 g oleje.
Pro variantu s EAT-fit UNIVERSAL dejte na 4 vejce, 150 ml oleje, 200 g směsi, 100-125 g cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, lžičku perníkového koření a 1 lžíci kakaa.
Pro variantu s EAT-fit SPECIAL dejte na 4 vejce, 150 ml oleje, 200 g směsi, 100-125 g cukru, lžičku perníkového koření a 1-2 lžíce kakaa.