0,00 Kč0

Blog

Jak upéct cookies bez vajec?

29.9.2021

Jak upéct cookies bez vajec?

Cookies pravděpodobně znáte. Víte však, že ta opravdová cookies je uvnitř vláčná? Jak toho však docílit, pokud nechceme nebo nemůžete použít vajíčko? Nahradíme ho aquafabou, neboli vyšlehaným cizrnovým nálevem. Je to učiněný zázrak. Poslouží jako náhražka bílků i celých vajec při pečení a jde z ní vyrobit prý i majonéza. Pojďme si to vyzkoušet například na těchto cookies.

Kromě běžně dostupných surovin budeme potřebovat nálev z cizrny. Můžeme použít ten z konzervy, nebo vodu, ve které jsme si cizrnu sami doma uvařili.

Cizrna neboli římský hrách je luštěnina a jejím zařazením do svého jídelníčku můžete pouze získat. Je dobře stravitelná, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Kromě sacharidů obsahuje také významný podíl bílkovin a vlákninu. Je bohatá na vápník, železo, fosfor, hořčík a zinek. Z vitamínů je zastoupen nejvíce vitamín B12, B2, B6, E, C a provitamín A.

Z uvařené cizrny se dá připravit oblíbený humus, falafelové kuličky, polévka i hlavní jídlo. Můžete z ní také upéct jednoduché sušenky. Ze 100 g suché cirzny získáte po máčení a uvaření cca 250 g. Cizrnu je dobré na několik hodin (optimálně přes noc) namočit a teprve potom vařit přibližně 45 minut. Ke konci je nutné ji kontrolovat, aby se zbytečně nerozvařila. Po uvaření nechávám cizrnu ve vodě ještě nějakou dobu chladnout. Tak se do ní uvolní další látky, které podporují kvalitu aquafaby.

Nálev z cizrny nalijeme do vyšší nádoby vhodné ke šlehání, přidáme špetku soli (nebo xantanu, pokud potřebujeme opravdu pevný sníh, což v případě těchto sušenek není nutné) a pomocí přístroje šleháme tak dlouho, než hmota zbělá a zpevní se do podoby sněhu z bílků. Trvá to několik minut a hmota se velmi rychle vrací do tekutého stavu. To však nevadí, pro pečení cookies použijeme pouze cizrnovou pěnu, v případě buchty na plech nebo bábovky bych se nebála použít i tekutinu.

 

Suroviny

100 g směsi EAT-fit Universal

25 g kokosové mouky

50 g třtinového cukru

¼ lžičky jedlé sody

¼ lžičky soli

špetka vanilky, kardamomu a skořice

50 g rozpuštěného kokosového oleje

100 g našlehané aquafaby (nálev z cizrny*)

1 lžíce štávy z citrónu

Hrst nasekaných ořechů a trocha nasekané hořké čokolády

+ váha, šlehač

POSTUP

  1. Troubu rozehřejeme na 150°C. Připravíme si plech s pečícím papírem, mísu na těsto, váhu a šlehač.
  2. V míse odvážíme mouky a cukr, přidáme k nim sodu, sůl a koření a dobře promícháme.
  3. Nasekáme si ořechy (ty můžeme nechat předem máčet, budou křehčí) a čokoládu a odložíme stranou.
  4. Z cizrnového nálevu (z konzervy, nebo z vody, ve které jsme vařili cizrnu) vyšleháme pevný sníh.
  5. K suché směsi přidáme rozpuštěný kokosový olej, 100 g našlehané aquafaby, lžíci citrónové šťávy a lehce, ale dobře, promícháme.
  6. Na závěr lehce vmícháme nasekané ořechy a čokoládu a necháme směs chvíli stát (asi 5 minut) než se nám rozehřeje trouba.
  7. Z pevné směsi tvarujeme kuličky, pokládáme na plech, kde je rozplácneme do požadovaného tvaru a uhladíme mokrými prsty. Z uvedené dávky je 9 kousků přesně na jeden plech.
  8. Pečeme asi 15 minut podle velikosti cookies.

 

TIP: Aquafaba je naprostá pecka. V našich receptech ji uvidíte i v budoucnu. Cizrnu totiž vařím klidně 2 krát do měsíce a nálev již vylévat nebudu.

Zpět