0,00 Kč0

Blog

Exotické rohlíčky - malinové, matcha a s kořením

16.12.2020

SUROVINY na 50 – 60 kousků (1 plech):

150 g EAT-fit RUSTIKAL

100 g másla

40 g moučkového cukru (cukrovar Vrbátky)

50 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

1 žloutek (bílek schovávám na mandlové lupínky)

 

PRO DOCHUCENÍ RŮZNÝCH VARIANT:

zelený matcha prášek

malinový prášek

směs mletého koření (např. skořice, vanilka, muškátový květ, kardamom, …)

 

POSTUP (stejný jako u vanilkových rohlíčků):

  1. Z mouky, moučkového cukru a tuhého másla zpracujeme (nejlépe na silikonové podložce) pomocí nože drobenku. Teprve když máme máslo nasekané na opravdu malé kousky a obalené směsí mouky a cukru, přidáme do drobenkové hmoty 1 žloutek a pokračujeme pomocí nože ve zpracovávání těsta, tj. spojování mouky a ostatních surovin dohromady. Nechceme máslo totiž příliš rozehřát teplem našich rukou, proto se pouštíme do finalizace těsta nejprve prsty a teprve na závěr celými dlaněmi zformujeme těsto do podoby dlouhého válečku.
  2. Hmotu rozdělíme na 3 díly (pokud chceme dělat všechny 3 varianty) a do každého z nich přidáme po ½ lžičce malinového prachu = malinová varianta, ½ lžičce matcha prášku = zelená varianta, ½ lžičce mletého koření = voňavá varianta. Prášek nebo koření zapracujeme do hmoty a vytvarujeme váleček.*
  3. Z válečku těsta ukrajujeme ostrým nožem rovnoměrné kousky, které pomocí prstů vyvalujeme na silikonové podložce (můžeme lehce podsypávat moučkovým cukrem) do tvaru úzkého válečku a váleček po přenesení na plech vyložený pečícím papírem ohneme do tvaru rohlíčku. Dáváme si pozor, aby rohlíček neměl příliš zúžené špičky, ty se totiž rády připalují.
  4. Rohlíčky pečeme do růžova asi 8-10 minut při teplotě 180 °C, při použití horkého vzduchu kratší dobu.
  5. Po upečení necháme rohlíčky vychladnout (asi 2 minuty), horké jsou totiž velmi křehké. A potom je ještě vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s malinovým práškem/matcha práškem/kořením, vždy podle varianty.**   

 

*Určitě by bylo lepší prášek nebo koření přidat hned do suché směsi a dobře promíchat ještě před přidáním másla a žloutku. Pokud chcete dělat více variant, nabízí se však i výše uvedený způsob.

** Zbytky cukru použijeme do bábovky nebo na pocukrování vánočky.

Zpět