Blog
Exotické rohlíčky - malinové, matcha a s kořením
16.12.2020
Přijít na to, jak upéct vanilkové rohlíčky čistě jen z přirozeně bezlepkových mouk, mi trvalo několikatery Vánoce.
Poprvé se mi to podařilo ke všeobecné spokojenosti poprvé vloni díky naší směsi EAT-fit RUSTIKAL.
SUROVINY na 50 – 60 kousků (1 plech):
140 g nové EAT-fit RUSTIKAL
100 g másla
40 g moučkového cukru nebo 40 g EAT-fit třtinového cukru moučka s vanilkovým luskem
50 g mletých lískových ořechů (mohou být i vlašské)
1 žloutek (bílek schovávám na mandlové lupínky)
PRO DOCHUCENÍ RŮZNÝCH VARIANT:
zelený matcha prášek
malinový prášek
směs mletého koření (např. skořice, vanilka, muškátový květ, kardamom, …)
POSTUP (stejný jako u vanilkových rohlíčků):
- Z mouky, moučkového cukru a tuhého másla zpracujeme (nejlépe na silikonové podložce) pomocí nože drobenku. Teprve když máme máslo nasekané na opravdu malé kousky a obalené směsí mouky a cukru, přidáme do drobenkové hmoty 1 žloutek a pokračujeme pomocí nože ve zpracovávání těsta, tj. spojování mouky a ostatních surovin dohromady. Nechceme máslo totiž příliš rozehřát teplem našich rukou, proto se pouštíme do finalizace těsta nejprve prsty a teprve na závěr celými dlaněmi zformujeme těsto do podoby dlouhého válečku.
- Hmotu rozdělíme na 3 díly (pokud chceme dělat všechny 3 varianty) a do každého z nich přidáme po ½ lžičce malinového prachu = malinová varianta, ½ lžičce matcha prášku = zelená varianta, ½ lžičce mletého koření = voňavá varianta. Prášek nebo koření zapracujeme do hmoty a vytvarujeme váleček.*
- Z válečku těsta ukrajujeme ostrým nožem rovnoměrné kousky, které pomocí prstů vyvalujeme na silikonové podložce (můžeme lehce podsypávat moučkovým cukrem) do tvaru úzkého válečku a váleček po přenesení na plech vyložený pečícím papírem ohneme do tvaru rohlíčku. Dáváme si pozor, aby rohlíček neměl příliš zúžené špičky, ty se totiž rády připalují.
- Rohlíčky pečeme do růžova asi 8-10 minut při teplotě 180 °C, při použití horkého vzduchu kratší dobu.
- Po upečení necháme rohlíčky vychladnout (asi 2 minuty), horké jsou totiž velmi křehké. A potom je ještě vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s malinovým práškem/matcha práškem/kořením, vždy podle varianty.**
* Pokud si vyberete pouze 1 variantu přidejte koření nebo prášek hned do suché směsi a dobře promíchejte ještě před přidáním másla a žloutku. Pokud chcete dělat více variant, nabízí se však i výše uvedený způsob.
** Zbytky cukru použijeme do bábovky nebo na pocukrování vánočky.
Autor: Eva Toman Rousová
Aktualizace: 5.12.2021