0,00 Kč0

Blog

IŠLSKÉ DORTÍČKY a z toho, co zůstane, MANDLOVÁ SRDÍČKA, jako bonus navíc

20.11.2020

IŠSLKÉ DORTÍČKY

Cukrovíčko je to časově náročnější. Čeká nás zpracování těsta, příprava krému, vykrajování a pečení a na závěr plnění a zdobení. Pravděpodobně se také umažete krémem i čokoládou, ale výsledek za to rozhodně stojí a je podle mne, na rozdíl od lineckého, perníčků či vanilkových rohlíčků, hoden označení cukrářský výrobek. Tak s chutí do toho. Máme pro Vás nachystanou dvouvrstvou verzi išlských dortíků a z přebytků, jako bonus, mandlová srdíčka s čokoládou.


Suroviny na přibližně 50 dortíčků a 20 srdíček:

300 g EAT-fit UNIVERSAL

100 g moučkového cukru

1 lžička citrónové kůry

…nebo 400 g (1 balení) EAT-fit LINECKÁ, která obsahuje vyvážený poměr bzlp mouk, cukru, citrónové kůry a mleté vanilky

50 g mletých mandlí (bez slupky)

2 lžíce kakaa

200 g pevného másla

1 celé vejce (nebo 2 žloutky)

na krém:

100 g měkkého másla

100 g moučkového cukru

100 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce meruňkové marmelády

2 lžíce rumu

na polevu a zdobení:

100 g kvalitní hořké čokolády

5 lžic smetany ke šlehání

asi 50 ks oloupaných mandlí nebo pěkných kousků vlašských ořechů (ideálně celé půlky)

 

Postup:

  • Odváženou mouku si vyklopíme nejlépe na silikonovou podložku (nebo vál, který není kontaminovaný moukou s lepkem) a postupně k ní přidáváme (přes síto) moučkový cukr a kakao, nastrouhanou citrónovou kůru a mleté mandle.
  • Do těchto surovin rozkrájíme 200 g másla a pomocí nože, postupným krájením másla na menší a menší kousky a jejich obalováním/promícháváním se suchými surovinami, zpracováváme těsto.
  • Když je máslo rozkrájeno na malé kousky, přidáme také celé vejce (nebo 2 žloutky) a pomocí nože zapracujeme do hmoty.
  • Těsto finalizujeme nejprve pomocí prstů a potom i celými dlaněmi. Rychle ho zpracujeme tak, aby byly všechny ingredience pěkně propojeny. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout alespoň hodinu v lednici. Můžeme ho tam však nechat i do druhého či třetího dne. A pokud spěcháme, dáme těsto na chvíli do mrazáku a zkrátíme tím dobu jeho tuhnutí.
Pokud všechny kroky máte v plánu udělat v jeden den, je nejvyšší čas na přípravu krému a zapnutí trouby (cca 15 min před zahájením vyvalování a vykrajování). Teplotu nastavíme na 160°C.

  • Krém připravíme utřením měkkého másla s cukrem, do kterého pak přidáme 2 lžíce meruňkové marmelády a dobře vyšleháme (ruční metličkou). Do hladkého krému vmícháme mleté ořechy a rum. Krém uchováváme na chladném místě, nechceme, aby se roztekl, ale neměl by být kvůli snadnému natírání ani příliš tuhý.
  • Pevné těsto vyndáme z lednice, rozřízneme na polovinu a na lehce pomoučeném (nebo moučkovým cukrem posypaném) válu ho postupně vyvalujeme na výšku asi 3 mm a vykrajujeme kolečka, která přenášíme na plech vyložený pečicím papírem. Postupujeme pokud možno rychle, máslové těsto postupně měkne a hůře se s ním pracuje.
  • Cukroví pečeme při teplotě 160°C po dobu 8-10 minut. Z upečeným cukrovím manipulujeme až po jeho vychladnutí.
Těsto nám vyjde na dva plechy koleček. Zbytky z vykrajování spojíme a zpracujeme opět do tvaru koule. Pokud těsto není příliš měkké a netrhá se, rychle ho vyválíme a vykrájíme z něj nové tvary. Například avízovaná MANDLOVÁ SRDÍČKA, která po upečení a krátkém vychladnutí obalíme v moučkovém cukru a na závěr spolu s Išlskými dortíčky dozdobíme hořkou čokoládou. Zdobení čokoládou jde v tomto případě nejlépe pomocí malé lžičky, kterou čokoládu na polovinu srdíčka v podstatě natřeme.

  • Vychladlá kolečka spojujeme silnou vrstvou oříškového krému a jdeme pomalu do finále.
  • Čokoládovou polevu připravíme tak, že rozpustíme 100 g hořké čokolády ve vodní lázni. Za stálého míchání ji rozpouštíme spolu s 5 lžícemi smetany ke šlehání na hladký krém. Případné hrudky rozmícháme metličkou. Polevu můžeme přisladit moučkovým cukrem.
  • Krémem spojená kolečka namáčíme horní vrstvou do rozpuštěné čokoládové polevy a ihned zdobíme ořechem, dokud poleva neztuhne.

My jsme na výrobu polevy použili kakaovou hmotu (tzv. 100% čokoládu) z Čokoládovny Troubelice, která je velmi silná a doslazovali jsme ji 2 lžícemi moučkového cukru. Odměnou nám byla krásná poleva lesklá jako zrcadlo.

Moje máme si vzpomněla při kontrole textu na jednu dobrou fintu. Dát kolečka chvíli na mražák a teprve pak je namáčet v čokoládové polevě, která okamžitě tuhne a nepatle se.

Išlské dortíky i mandlová srdíčka uchováváme v plechové nebo papírové krabici vyložené pečícím papírem na chladném a tmavém místě. Tipuji, že takto mohou vydržet v kondici přibližně 2 týdny.  

Zpět