0,00 Kč0

Blog

Vanilkové rohlíčky

19.11.2020

Přijít na to, jak upéct vanilkové rohlíčky čistě jen z přirozeně bezlepkových mouk, mi trvalo několikatery Vánoce. Poprvé se mi to podařilo ke všeobecné spokojenosti poprvé vloni. A to díky naší směsi EAT-fit RUSTIKAL, která obsahuje lněnou mouku. Z Rustikalky pečeme také maďarský bejgli, makovou babku, frgál a vánočku.

SUROVINY na 1 plech (asi 50 menších rohlíčků):

140 g EAT-fit RUSTIKAL (pokud ji ještě nemáte, koukněte níže na variantu z EAT-fit UNIVERSAL)

100 g másla

40 g moučkového cukru (s vanilkou) + další vanilkou ovoněný moučkový cukr na obalování

50 g mletých lískových ořechů

1 žloutek


Postup:

  1. Z mouky, moučkového cukru a tuhého másla zpracujeme (nejlépe na silikonové podložce) nejprve pomocí nože jakoby drobenku. Teprve když máme máslo nasekané na opravdu malé kousky a obalené směsí mouky a cukru, přidáme do drobenkové hmoty 1 žloutek a pokračujeme pomocí nože ve zpracovávání těsta, tj. spojování mouky a ostatních surovin dohromady. Nechceme máslo totiž příliš rozehřát teplem našich rukou, proto se pouštíme do finalizace těsta nejprve prsty a teprve na závěr celými dlaněmi zformujeme těsto do podoby dlouhého válečku.
  2. Z válečku těsta ukrajujeme ostrým nožem rovnoměrné kousky, které pomocí prstů vyvalujeme na silikonové podložce (můžeme lehce podsypávat moučkovým cukrem) do tvaru úzkého válečku, který po přenesení na plech vyložený pečícím papírem ohneme do tvaru rohlíčku. Dáváme si pozor, aby rohlíček neměl příliš zúžené špičky, ty se totiž rády připalují.
  3. Rohlíčky pečeme jen do růžova asi 7-9 minut při teplotě 180 °C.
  4. Po upečení necháme rohlíčky mírně vychladnout (2 minuty) a potom je ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.

 

Máme vyzkoušenou také variantu z EAT-fit Universal a to v následujících poměrech  - 165 g EAT-fit UNIVERSAL, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 65 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 1 celé vejce. Těsto zpracujeme stejným způsobem, jak je uvedeno výše, a rohlíčky pečeme do růžova 7-9 minut při teplotě 180°C.

Pro lehce zelenou a chuťově velmi zajímavou variantu MATCHA VANILKOVÉ ROHLÍČKY smíchejte mouku s 0,5 lžičkou zeleného matcha prášku a postupujte stejně jako při klasických verzích.

Aktualizace: 14.12.2021

Zpět