0,00 Kč0

Blog

Linecký trojboj - klasika, ořechová a kakaová jízda

15.11.2020

LINECKÁ KOLEČKA (klasický recept 3-2-1, těsto na 2 plechy)

210 g EAT-fit UNIVERSAL

140 g másla

70 g moučkového cukru

2 žloutky

semínka z vanilkového lusku

Doporučujeme však dávku zdvojnásobit a bílky použít pro výrobu kokosek nebo mandlových lupínků.

POSTUP:

1. Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou).

2. Cukr moučku (bez přidaného škrobu) prosejeme přes síto na hromádku mouky (případné hrudky protlačíme přes síto).

3. Přidáme odvážené máslo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme.

4. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 2 žloutky.

5. Doplníme o semínka z vanilkového lusku, pár kapek vanilkového oleje nebo nastrouhanou kůru z citrónu.

6. Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou až nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama, postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto.

7. Z těsta vymodelujeme kouli, kterou zabalíme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit na několik hodin do lednice.

8. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a postupně vyválíme na pomoučeném válu 2 mm silnou placku.

9. Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií, nevyužité okraje těsta spojíme (můžeme nechat zase chvíli vychladit) a opět vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho.

10. Polovinu tvarů opatříme otvorem, kterým pak bude vidět marmeláda.

11. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než je linecké pevné, narůžovělé ale nepřipálené.

12. Vychlazená kolečka/tvary natíráme rybízovou marmeládou a přiklápíme horním dílkem s otvorem.

Nebo použijeme 400 g EAT-fit LINECKÁ + 2 žloutky (nebo 1 celé vejce) + 200 g másla na klasické linecké těsto. Postup je stejný jako je uvedeno výše.


KAKAOVÉ LINECKÉ
vyrobíte přidáním 20 g kakaa do směsi EAT-fit LINECKÁ + 1 celé vejce + 200 g másla. Z těsta můžete vykouzlit išlské dortíčky nebo zvolte pro vykrajování jiné tvary než kolečka (slzy, oválky, obdélníčky), upečte je, obalte ještě teplé ve vanilkovém cukru nebo je nechejte jen tak.

OŘECHOVÉ DORTÍKY vyrobíte přidáním 60 g mletých vlašských ořechů do EAT-fit LINECKÁ + 2 žloutky (nebo 1 celé vejce) + 200 g másla. Vykrájená a upečená kolečka můžete plnit čokoládovým nebo kávovým krémem, případně nutelou. Horní kolečko doporučujeme před upečením potřít rozšlehaným bílkem a ozdobit půlkou vlašského ořechu.

Z ořechového těsta jdou tvarovat také rohlíčky a obalovat je v moučkovém cukru s vanilkou. My to minulý rok zkusili a výsledek nás mile překvapil.

Zpět