Dostali jste od sousedky koš meruněk, ale koláčů jste již přejedení? Zkuste si z nich připravit výtečný džem. A pokud máte čas, můžete si pohrát s chutěmi. Jednodruhové džemy jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Ale co takhle zkombinovat meruňky s vanilkou nebo limetkou? Vaší fantazii se meze nekladou. Pokud máte po ruce ovoce, které nepatří mezi nejsladší, sáhněte po Želírfixu 1:1, ke kterému musíte při výrobě džemu dosypat ještě 1 kg cukru.
Návod na přípravu
Očištěné a vypeckované ovoce (900 – 1000 g) rozemeleme nebo prolisujeme. Chceme-li vyrobit tužší džem nebo máme-li hodně šťavnaté ovoce jako jsou třešně, višně, maliny, použijeme pouze 800 – 900 g ovoce. Obsah sáčku smícháme s 900 – 1000 g cukru a nasypeme do ovoce. Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 3 – 5 minut. Podle chuti můžeme přidat kyselinu citrónovou nebo cukr. Odebereme případnou pěnu a horký džem opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
!!! INFORMACE PRO CELIAKY A ALERGIKY !!!
Želírovací směs může obsahovat stopová množství lepku, protože je vyrobena v provozu, kde se pracuje i s pšeničnou moukou!
Pokud držíte dietu v rámci, které si hlídáte i stopová množství lepku, použijte pro zavařování raději čistý citrusový pektin. I ten pořídíte na eatfitshop.cz.
Kód: | 11509 |
Ean: | 8.59401E+12 |
Výrobce: | Labeta |
Země původu: | ČR |
Složení: | cukr, želírující látky (guma guar, xanthan, pektiny, guma tara, karubin), konzervant: sorban draselný, antioxidant: kyselina askorbová, kyselina: kyselina citronová, extrakt z oregána |
Velikost balení: | 25 g |
Skladování: | Skladujte na suchém místě |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1493/353 |
Tuky (g): | 0.5 |
Z toho kyseliny (g): | 0.1 |
Sacharidy (g): | 80 |
Z toho cukry (g): | 71 |
Vláknina (g): | -- |
Bílkoviny (g): | 0.6 |
Sůl (g): | 0.04 |
Alergeny | bez alergenu |