Mungo fazolky nejsou tak úplně fazolky v pravém slova smylu. Spolu s fazolkami adzuki patří do čeledi rostlin vigna. Narozdíl od klasických fazolí (bílá, červená, strakatá) obsahují menší množství látek, které způsobují tzv. nadýmaní a z těchto důvodů je možné je před vařením máčet kratší dobu.
Fazole mungo jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Jsou cenným zdrojem vitamínů skupiny B, osahují draslík, hořčík, vápník, železo i antioxidanty. V ajurvédě se používají pro detoxikaci organismu, mají pozitivní vliv na správnou funkci jater, zlepšují krevní oběh, snižují vysoký tlak.
My na fazolky mungo nedáme dopustit a máme je v jídelníčku minimálně jednou do měsíce. Vařím z nich fazolovou polévku, připravuji pečené kuličky, přidávám do budhabowls nebo salátů a doma vyrobenými klíčky roluji do jarních závitků nebo s nimi zdobím polévky. Pokud se rozhodnete mungo fazolku klíčit, doporučuji pořídit si mungo v bio kvalitě, například od Sonnentoru, které máme skladem.
Kód: | 422 |
Výrobce: | distributor: EAT-fit |
Země původu: | Čína |
Složení: | mungo (vigna zlatá) |
Velikost balení: | 500 - 2000 g |
Skladování: | Skladujte v suchu |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1452/347 |
Tuky (g): | 17 |
Z toho kyseliny (g): | 0.6 |
Sacharidy (g): | 63 |
Z toho cukry (g): | 7 |
Vláknina (g): | -- |
Bílkoviny (g): | 24 |
Sůl (g): | 0 |
Alergeny | bez alergenu |