Jasmínová rýže od značky Zdraví z přírody je skvělý pomocník při každém vaření. Tato čistá, přírodní surovina se skvěle hodí nejen jako příloha k masu či k salátu. Využít ji můžete i ke sladkému obědu s ovocem.
Rýže patří mezi nejstarší rostliny světa a je druhou nejrozšířenější obilovinou na světě, která se v Asii pěstovala již před více než 4 tisíci lety. Dnes již existuje na 1 200 druhů rýže, která je základní surovinou pro téměř polovinu lidstva. Hlavní živinou v rýžovém zrnu jsou sacharidy (kolem 80 %). Téměř všechny jsou v rýži a ve formě komplexních polysacharidů. Rýže je tak vynikajícím a dobře stravitelným zdrojem energie. A to nejen pro naši fyzickou aktivitu, ale také pro náš mozek. Obsahuje však i velmi kvalitní bílkoviny, především vysoký obsah argininu, aminokyseliny důležité pro svalový růst (používané i v proteinových přípravcích), vitamíny (zejména řady B) a minerální látky, prospěšné pro organismus.
Příprava: propláchnout, vsypat do vroucí vody (1 šálek rýže na 2,5 šálku vody). Na mírném ohni vařit cca 20 min. dokud nezměkne.Rýže je přirozeně bezlepková surovina. Tato je však balena v provozu, ve kterém se pracuje i se surovinami obsahujícími pšenici, proto je na obalu uvedene, že může obsahovat lepek. My sami ji jako celiaci používáme, jen ji vždy pro jistotu zkontroluji a dobře propláchnu. Toto opatření mi zajistí to, aby případný obsah stop lepku byl pod pro celiaka bezpečnou hranicí 20 mg na 1 kg suroviny.
Kód: | 5999 |
Výrobce: | Zdraví z přírody |
Složení: | 100% rýže jasmínová bílá |
Velikost balení: | 500g |
Skladování: | skladujte na tmavém a suchém místě |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1524/365 |
Tuky (g): | 1.2 |
Z toho kyseliny (g): | 0.3 |
Sacharidy (g): | 79 |
Z toho cukry (g): | 0 |
Vláknina (g): | 0.7 |
Bílkoviny (g): | 8.4 |
Sůl (g): | 0 |
Alergeny | bez alergenu |