Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání, zvyšuje tvorbu žluči a tím urychluje trávení, omezuje nadýmání, dezinfikuje střeva a zmírňuje křeče trávicího traktu. Lze z něj uvařit čaj.
Jeho použití je na rozdíl od chuťově podobného badyánu ještě širší a je i finančně dostupnější. Anýz můžeme přidat do těsta na chleba nebo drobného pečiva, pomlít jej a ochutit jím sušenky, celá semínka naložit spolu s červeným zelím nebo řepou. Krásně dochutí jablečné nebo hruškové kompoty nebo linecké koláče. Špetka anýzu se hodí také k dušeným žampionům i pečené rybě a v Asii se přidává i k červenému masu. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí léčivých čajů proti nadýmání.
EAT-fit tip: Do těsta na Linecké přidejte 0,5 lžičky jemně mletého anýzu a upečte si voňavé sušenky. Nebo přidejte 0,5 lžičky drceného anýzu a celou skořici do jablečného nebo hruškové rozvaru, ten pak použijete do náplně lineckého koláče nebo jako čerstvý kompot k obědu.
Kód: | 1140 |
Výrobce: | EAT-fit |
Složení: | Anýz semínka celá |
Velikost balení: | 90 g |
Skladování: | Skladujte na suchém a temném místě |
Alergeny | bez alergenu |