Blog
Rajčatovo-česneková pasta je zázrak, který šetří čas v kuchyni
9.8.2022
Rajčatovo česneková pasta je zázrak, který šetří čas v kuchyni
Máte přebytky rajčat a hledáte inspiraci, co s nimi? Mám pro vás super tip, který vám při přípravě jídel ušetří spoustu času. Pastu z rajčat, česneku a soli používám zejména pro marinování masa na pečení. Stačí pár lžiček a maso je připraveno. Žádné loupání česneku, ruce ulepené od soli ani špinavé nádobí. Vepřová žebra, naporcovaný králík nebo kuřecí stehýnka jsou připravena během minuty. Čas od času s pastou ochutím i tvarohovou pomazánku, nebo ji použiju k doladění chuti polévky či luštěninového jídla.
Suroviny na 6 menších skleniček:
1000 g rajčat
300 g česneku
140 g soli
+ mixér
+ 2-3 menší sklenice se šroubovacím uzávěrem
Postup:
Rajčata omyjeme, zbavíme stopky i zelených a tvrdých částí okolo stopky. Nakrájíme na větší kousky, česnek vyloupeme a spolu s odváženou solí všechno dobře rozmixujeme v mixéru se sekáčkem. Pastu naplníme do čistých sklenic a uzavřeme.
Skladujeme v lednici. Neotevřená sklenice tam vydrží do další sezóny.
Jedná se o čerstvou "nezavařenou" záležitost a proto skladuji rajčatovo-česnekovou pastu v záložní lednici. Internetem kolují recepty s různými poměry česneku a soli a také informace o tom, že výrobek můžeme skladovat i na polici ve spíži. To vám však zatím nepotvrdím, chystám se to ověřit teprve letos. Jednu skleničku nechám ve spíži a otevřu ji po novém roce. Do té doby doporučuji skladování v bezpečí chladu lednice.
Autor: Eva Toman