0,00 Kč0

Blog

Špendlíková marmeláda s chutí pomeranče

9.8.2022

Špendlíková marmeláda alá pomeranč

Tato pochoutka slaví úspěch u nás i v podarovaných rodinách. Připomíná mi moje léto v Londýně. Ládovala jsem se tam pomerančovou marmeládou skoro každý den a proto jsem receptu na falešnou pomerančovou prostě neodolala. Na zahradě máme navíc špendlíkový strom a každý rok jsme zavaleni bohatou úrodou. Ponechme teď stranou, zda je náš strom skutečně pravým špendlíkem nebo  je to mirabelka. Plody z něj jsou žluté a sladké a marmeláda špičková. Dopopručuji se do její výroby pustit rovnou ve dvojité dávce. 

Suroviny na 4 až 5 skleniček:

  • 1 kg vypeckovaných špendlíků
  • 200 ml pomerančové džusu
  • špetka vanilky nebo vanilkový cukr
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 svitek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 250 g cukru nebo xylitolu
  • 1 sáček pektinu (7 g) nebo želírovací přípravek Gelfix Super
  • 30 ml rumu
  • také kousek nastrouhaného kořene zázvoru.

 

Postup na přípravu špendlíkové marmelády

Nejprve si připravíme sklenice na marmeládu. My používáme skleničky do jogurtu, ořechových másel,  tahini nebo dalších dobrot se šroubovacím víčkem. Umyté sklenice i víčka zaliju až po okraj vařící vodou a nechám takto chvíli „sterilovat“.

Špendlíky zbavíme stopek, umyjeme je a rozvaříme ve větším hrnci. Potom je pomocí cedníku přepasírujeme a zbavíme pecek a slupek. Do přepasírované směsi přidáme pomerančový džus, koření a přivedeme k varu. Pektin vmícháme do odvážené cukru nebo xylitolu, vmícháme do horké směsi a vaříme dalších 5 minut. Rum přidáváme do marmelády až ke konci.

Hotovou marmeládu plníme do předem připravených sklenic asi 1 cm pod okraj, rychle zašroubujeme víčkem a otočím dnem vzhůru. Jen tak se víčko pěkně uzavře a marmeláda přežije na poličce v dobré kondici klidně i dva roky.

 

U Gelfixu je postup trochu jiný

Stejně jako v případě pektinu je potřeba rozvařit špendlíky, přepasírovat je, přidat džus a koření. Gelfix se však přidává s částí cukru už do studené směsi, krátce se zavaří a teprve potom je na řadě zbytek cukru a asi 5ti minutové provaření. Cukr si v případě Gelfixu odvažte podle instrukcí na sáčku.

P.S. Ještě pár slov k rozdílu mezi špendlíkem a myrobalánem, které jsem si dodatečně vygoolila. Špendlík je vzácný strom a je tvarem i vzrůstem velmi podobný švestce. Plody špendlíku jsou žluté, sladké a pecka lze velmi snadno oddělit od dužiny. Mirabelky jsou o něco menší než špnedlíky, mají kulatý tvar a zlatožlutou barvu a stejně jako u špendlíků lze dužina velmi dobře oddělit od pecky. Nejčastěji narazíme na myrobalány, které rostou i divoce v přírodě. Plody tohoto vzrostlého keře jsou kulaté, žluté nebo červené barvy, jsou méně sladké (slupka může být dokonce i hořká) a pecka se od dužiny neodděluje.

Zpět