0,00 Kč0

Blog

Jarní špenátová roláda

5.4.2022

Tahle verze špenátu se Vám jisto jistě bude líbit. Roláda je lehounká jako peříčko, její příprava je jednoduchá a výsledek oslňující. Skvělá volba nejen na zelený čtvrtek. Autorkou receptu není nikdo jiný než Radka Vrzalová (alias Bezlepková matka).

TĚSTO:
  • 4 vejce M (žloutky, bílky zvlášť)
  • 4 mírně vrchovaté lžíce cukru krupice + 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 125 g čerstvého Baby špenátu (1 vanička)
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje
  • kůra z ½ BIO citrónu a pár kapek šťávy do bílků
  • 10 g vanilkového pudink. prášku
  • 6 mírně vrchovatých lžic rýžové hladké mouky (Natural Jihlava)
  • 6 g kypřícího prášku bez lepku

NÁPLŇ
  • 2 Lipánky bez laktózy
  • 2 Jihočeské pomazánkové bez laktózy
  • 1 sáček sypká jahodová náplň Dr. Oetker
  • 2 pol. lžíce moučkového cukru

DALŠÍ
  • 2 pečící papíry
  • utěrka
  • cukr moučka
  • plech

POSTUP
  1. Troubu nahřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citrónové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 pol. lžíci cukru, šleháme, až se rozpustí a sníh bude pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru se lžící oleje.
  2. Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citrónovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřící prášek krátce prošleháme.
  3. K vaječné směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Stěrkou uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
  4. Rozprostřeme si utěrku, na ní pečící papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
  5. Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená), opatrně překlopíme papír s roládou, na připravený pečící papír mírně pocukrovaný cukrem moučkou. Horní papír, opatrně od rolády odtrhneme a roládu pomocí utěrky smotáme. Celý váleček dáme vychladnout na mřížku.
  6. Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečícím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.

TIP NA BEZMLÉČNOU VARIANTU NÁPLNĚ:
  • Tuhou část (cca 400 g) z plechovky kokosového krému či mléka (řádně vychlazené nejméně 24 hodin) vyšleháme s 1 sáčkem sypké jahodové náplně Dr. Oetker, případně přišleháme také 1 vegan cream chesse.

Autor a receptu a fotografie: Radka Vrzalová
https://bezlepkovamatka.cz/velikonocni-spenatova-rolada/

Zpět