0,00 Kč0

Blog

Marcipánový chlebíček

5.4.2022

Marcipánový chlebíček bez lepku a mléka je dalším majstrštychem Radky Vrzalové (alias Bezlepkové matky). Je jemný, vláčný, trvanlivý a hlavně strašně dobrý. Těsto lze upéct i ve tvaru beránka nebo jako slavnostní bábovku.


SUROVINY:
250 g Alsanu pokojové teploty
180 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr
5 celých vajec vel. M
100 g mandlové smetany
300 g Eat-fit Bešamel
12 g kypřícího prášku
50 g mandlové mouky
100 g mandlového marcipánu 
3 pol. lžíce kakaového prášku
2 pol. lžíce rostlinného mléka pro naředění kakaového těsta
Mandlové aroma Dr. Oetker nebo 2 lžíce mandlového likéru nebo Tuzemáku
210 g hořké čokolády (70 procentní) rozpuštěné s 50 g olivového nebo řepkového oleje
+ hrst na pánvi opražených mandlí
+ podlouhlá forma na chléb (lepší je s hladkými boky než klasika na biskupský chlebíček)
+ pečící papír, trošku tuku na přichycení
+ pečící papír pod formu do trouby

POSTUP:
1. Všechny suroviny si vyndáme aspoň tři hodiny na linku, aby měly stejnou teplotu.
2. Tuk vyšleháme s cukry v robotu nebo mixérem cca 5 minut do našlehané hmoty, po jednom přišleháme vejce, pak přidáme nastrouhaný marcipán a aroma nebo alkohol a zašleháme.
2. Opatrně přidáme směs mouky a mandlí a promícháme silikonovou stěrkou. 1/2 těsta necháme ve šlehací misce. Druhou polovinu těsta vložíme do misky a přimícháme kakao s dvěma lžícemi rostl. mléka a opatrně promícháme.
3. Do formy na chlebíček vlepíme pomocí trošky tuku pečící papír a opakovaně vrstvíme těsta – cca 4 lžíce třené světlé marcipáové,4 lžíce kakaové a zase marcipánové....., až naplníme formu.
4. Pečeme na 175° C zvolna cca 50 -60 minut, pokud se shora připéká (hlavně kakaové těsto), pak přikryjeme alobalem a dopékáme, až je špejle po vytažení ze středu chlebíčku suchá.
5. Necháme vychladnout ve formě na mřížce, pak opatrně překlopíme na tác.
6. Čokoládu rozpustíme s tukem a přidáme na sucho opražené mandle. Směsí přelijeme vychladlý chlebíček. Čokoládu necháme ztuhnout.
7. Krájíme ostrým nožem a uchováváme přikryté alobalem.


Autor a receptu a fotografie: Radka Vrzalová
https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove

Zpět