0,00 Kč0

Blog

Velikonoční mazanec

4.4.2022

Dříve se nosil do kostela. Teď si ho pečeme sami pro sebe. Těším se na něj stejně jako v zimě na vánočku. Svůj první mazanec jsem pekla v remosce v kuchyni na zlínských vysokoškolských kolejí. Neříkám, že to bylo úplně jednoduché, ale teprve bez lepku je pečení mazance to pravé dobrodružství. Trvalo to několik placáčků než se nám podařilo upéct nadýchaný a pružný mazanec bez lepku a koktejlu přídatných látek. Recept na voňavý a rozinek plný velikonoční zázrak je tady.

SUROVINY:

200 g EAT-fit RUSTIKAL 
50 g samokypřící EAT-fit SPECIAL (nebo EAT-fit UNIVERSAL či BEŠAMEL + 2 g kypřícího prášku)
4 g xantanu 
60 g cukru (nebo 60 g xylitolu)
10 g čerstvého droždí (4 g instantního droždí)
1 g soli
kůra z jednoho citrónu (bio nebo bez chemického ošetření)
4 zarovnané lžíce rozinek + 2 lžíce rumu
10 g jemně mletého psyllia + 125 ml vlažné vody
1 malé vejce
100 g jogurtu
100-125 ml vlažného mléka 
2 lžíce sádla + trocha horké vody
+ hladká rýžová mouka/škrob na podsypání
+ pečící papír
+ kulatá pečící nádoba s vyšším okrajem (jénské sklo, dortová forma)

POSTUP:

  1. Opláchnuté rozinky zalijeme rumem. Čím déle se budou louhovat, tím lepší to bude.
  2. Odvážíme a odměříme si všechny ostatní suroviny. 
  3. Ze lžičky mouky (EF Universal, EF Bešamel nebo jakákoliv jednodruhová mouka), trošky vody, trošky cukru a čerstvého droždí necháme vzejít kvásek. Vše dobře rozmícháme a necháme 10-15 minut na teplém místě). Pokud používáme sušené droždí, tento krok vynecháme.
  4. Jemně mleté psyllium dobře rozmícháme ve vlažné vodě. Stačí až před kompletací těsta. Jemně mleté psyllium s vodou velmi rychle houstne.
  5. Mouky smícháme s xantanem, cukrem, solí, citrónovou kůrou (případně také s instantním droždí a kypřícím práškem, pokud nepoužijeme droždí čerstvé a samokypřící směs).
  6. Do suché směsi přidáme vejce, rozinky s tuzemákem, jogurt a gel z psyllia a nejprve lehce vařechou/vidličkou a potom rukou propracujeme všechny ingredience do drobivého těsta. Teprve pak postupně (a dle potřeby) přidáváme vlažné mléko a ručně nebo pomocí vařečky uhněteme pevné hladké těsto.
  7. Těsto dáme v míse zakryté poklicí nebo fólií kynout na cca 1 hodinu na teplé místo. 
  8. Připravíme si nádobu na pečení - optimálně kulatou s vyšším okrajem (např. jénské sklo, průměr cca 20 cm), která nám podrží tvar. Tu vyložíme velkým kusem pečícího papíru, který zmačkáme a vložíme do nádoby. Mazanec bude mít pečící papír ze všech stran (dno i obvod).
  9. Pak rozpustíme 2 lžíce sádla, necháme ho mírně zchladnout a větší část sádla zapracujeme do vykynutého těsta (trochu si necháme na potření vykynutého mazance). Těsto tuk krásně nasaje.
  10. Těsto ze zapracovaným sádlem vyklopíme na (hladkou rýžovou moukou nebo škrobem) pomoučený vál a zpracujeme z něj bochánek ve tvaru mazance, který přemístíme do pečícím papírem vyložené pečící nádoby. Nezapomenem žiletkou nebo ostrým nožem naznačit tvar kříže.
  11. Necháme kynout dalších 45 až 60 min na teplém místě. Pozor na překynutí nebo rychlé vykynutí. Méně je více.
  12. Vykynutý mazanec potřeme mašlovačkou zbylým sádlem (zalitým a rozmíchaným se lžící horké vody).
  13. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 220°C (bez horkého vzduchu, jen horní a spodní ohřev) se záparou (hrnek horké vody opatrně vlijeme do starého pekáče na dně trouby) nejprve 10 minut a pak dalších 30-40 minut při teplotě 190°C. V případě, že se mazenec začne připalovat, přikryjeme ho alobalem a dopékáme pod ním. Propečení testujeme pomocí špejle.
  14. Upečený mazanec necháme ještě chvíli v pečící nádobě a teprve potom lehce vyklopíme a necháme zchladnout na mřížce.

Zpět