0,00 Kč0

Blog

Mrkvičkový dort nebo cupcakes

29.1.2022

Další tip na víkendové pečení inspirovaný blogem Pradobroty, překlopeno do bezlepkové verze s xylitolem místo cukru.
Těsto vyjde na jeden 3 patrový minidortík (forma o průměru 14 cm) nebo 12 menších cupcakes.

Suroviny:
  •  2 větší vejce
  •  75 g cukru krystal/100 g xylitolu
  •  125 ml řepkového oleje
  •  160 g samokypřící směsi EAT-fit SPECIAL
  •  40 g mandlové mouky/mletých ořechů
  •  0,5 lžičky sody bikarbony (nemusí být)
  •  1 lžička mleté skořice
  •  1 vanilkový cukr nebo na špičku lžičky vanilky
  •  špetka soli
  •  300 g najemno nastrouhané mrkve
+ tuk a strouhaný kokos nebo hrubá mouka na vysypání formy
+ forma na dort nebo muffiny
+ pár kapek pomerančového oleje, kůry nebo šťávy (nemusí být)
+ na špičku lžičky mletého kardamomu (nemusí být)

POSTUP:
  1. Troubu rozehřejeme na 175°C, formu vymažeme máslem/vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme strouhaným kokosem.
  2. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Budeme potřebovat celkem 300 g.
  3. Vejce vyšleháme s cukrem/xylitolem do pěny. Za stálého šlehání přiléváme tenkým čůrkem olej a krátce prošleháme. Pokud máme pomerančový olej, teď je ten správný čas jej přidat (3-4 kapky).
  4. Smícháme suché ingredience – samokypřící mouka, mandlová mouka/mleté ořechy, soda, vanilkový cukr/vanilka, kardamom, špetka soli. Směs postupně vmícháme do vaječné hmoty a dobře promícháme. Na závěr do těsta zapracujeme mrkev.
  5. Hotové těsto vlijeme do formy a pečeme při teplotě 175°C asi 40 minut.
  6. Upečený korpus uvolníme z formy a necháme dobře vychladnout.
  7. Pomocí nože nebo nitě rozřízneme podélně na 2 nebo 3 pláty.
  8. Vršek každého patra potřeme krémem, navrstvíme a dozdobíme.
Krém mě tentokrát pěkně potrápil. Nemohla jsem sehnat mascarpone ani ricotu a tak jsem si chtěla pomoci zakysanou smetanou. Další plánovanou složkou byl čerstvý sýr Palouček a xylitol. Krém z xylitolu jsem dělala poprvé a to byla další komplikace. Xylitol se ne a ne v zakysance rozpustit. Šlehala jsem tak dlouho, až byl základ krému tak tekutý, že to Palouček neměl šanci zachránit. Příště xylitol předem pomelu/rozmixuji na prach, nebo místo něj použiju kapky Flowdrops. Nebudu Vás napínat. Krém byl řídký a musela jsem ho nastavit hustým vanilkovým pudinkem. Vybojovala jsem to, ale na sdílení to není, protože jsem při záchraně jela od oka a nepoužila všechen předpřipravený krém. Proto přikládám recept na citrónový krém z blogu pradobroty.cz, kde jsem našla inspiraci k této mrkvové cukrařině.

KRÉM:
250 g mascarpone
250 g tučného tvarohu
100 g cukru moučka
Štáva z ½ citronu
0,5 lžičky vanilkového extraktu

Mascarpone vymícháme (raději ručně) s cukrem do hladké hmoty (pouze krátce, ať mascarpone nezřídne). Tvaroh přidáváme do krému po lžičkách a opatrně zašleháme. Na závěr vmícháme citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.

Další tipy:
  •  Mám ráda kombinaci mrkve a pomeranče. Proto jsem do těsta (a i do krému) jsem přidala pár kapek pomerančového oleje. Pomerančový olej lze částečně nahradit pomerančovou kůrou (v bio kvalitě) a pomerančovou šťávou.
  •  EAT-fit Special můžete nahradit EAT-fit Bešamel nebo EAT-fit UNIVERSAL a přidat zarovnanou lžičku kypřícího prášku.

Autor: Eva Toman
Aktualizace: 29.1.2022

Zpět