0,00 Kč0

Blog

Vánočka kvásková do formy

11.12.2021

Vánočku z kvásku jsem zkoušela jednou jedinkrát a povedla se tak, že musím rovnou sdílet. Suroviny sedí, postup však berte pouze jako doporučení. Lehce jsem nestíhala a proto jsem po asi dvou hodinách kynutí na lince v rozhodla dát těsto na chladnou chodbu a tam ho nechat do rána (bylo tam 12 hod). Stejně tak jsem si nepoznamenala celkovou dobu pečení. První fáze (tj. 60 minut na 230°C) rozhodně platí, dopékání na 200 °C si však už pohlídejte přesně podle potřeby.

SUROVINY 
300 g aktivního rozkvasu
300 ml vody
10 g jemně mletého psyllia
5 g jablečné vlákniny
50 g cukru (může být i více)
250 g eatfitkvaskova
50 g mandlové mouky
½ lžičky citrónové kůry
½ lžičky pomerančové kůry
¼ lžičky muškátového květu
Špetka soli
1 vejce
1 lžíce rozinek předem namočených v 1 lžíci rumu
Cca 50 ml vlažného mléka
2 lžíce másla nebo sádla (budeme potřebovat až po vykynutí)
1-2 lžíce mouky (já použila samokypřící eatfitspecial, ale může být klidně jen rýžová nebo pohanková)

DOPORUČENÝ POSTUP
1. Psyllium a jablečnou vlákninu dobře promícháme ve 300 ml vody a necháme chvilku odstát, aby se vytvořil gel.
2. Hotový gel vlijeme k rozkvasu (ze kterého jsme už odebrali lžíci kvásku pro příště) a dobře promícháme.
3. Postupně přidáme do mísy cukr, mouky, špetku soli, koření, vejce a rozinky s rumem a v míse zpracujeme těsto. Jeho konzistenci ladíme mlékem nebo vodou.
4. Mísu s dobře propojeným těstem přikryjeme igelitem a necháme prokynout (na chladnějším místě klidně i několik hodin, lednice = přes noc).
5. Do vykynutého těsto postupně zapracujeme 2 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla a jeho konzistenci doladíme další moukou (1-2 lžíce). Těsto není úplně pevné a jakoby nám utíká z rukou. Lehce ho párkrát přeložíme a vytvarujeme.
6. Hotové těsto opatrně přemístíme do máslem nebo sádlem vymazané vánočkové formy, i s formou vložíme do igelitky a necháme kynout teď už na teplém místě asi 2 hodiny.
7. Vykynutou vánočku posprejujeme vodou, přikryjeme stříškou z alobalu a strčíme do rozehřáté trouby.
8. Pečeme 1 hod při 230°C se přikryté alobalem a dopékáme dalších asi 30 minut bez alobalu při teplotě 200 °C. Propečenost kontrolujte vpichem špejlí.
9. Upečenou vánočku necháme ve formě ještě 2 minuty odpočinout a teprve potom otočíme formu přiklopenou mřížkou dnem vzhůru a opět nechám 2 minuty v klidu. Pokud se vánočka nechce od formy oddělit, přikryjeme formu mokrou utěrkou a zkusíme za chvíli.

Pokud má vánočka tvrdou kůrku, uložíme ji vychladnutí do pevné igelitky spolu s čerstvou kůrou s umytého citrónu.

Zpět