0,00 Kč0

Blog

Lasagne al forno s boloňskou omáčkou a bešamelem

23.9.2021

Lasagne al forno

Pokud je miluješ, není co řešit. Co na tom, že lasagní je většinou obří porce, která se nedá naráz sníst. Problém nastává, když netoleruješ lepek nebo laktózu! Myslíš si, že na ně pak můžeš leda tak zapomenout? Omyl. Můžeš si je upéct doma. Jakmile získáš trochu grifu, věř mi, že je budeš péct každou chvíli. Mám dva skvělé pomocníky, díky kterým nebude špinavé všechno nádobí a ani ty nevypustíš duši.

Mým prvním pomocníkem jsou už hotové lasagne (například Lasagne od Le Veneziana, které jsou vyrobené pouze z kukuřičné a rýžové mouky, bez vajec a emulgátorů). Druhým pomocníkem je bezlepková směs EAT-fit Bešamel, která byla vyvinuta právě pro přípravu stejnojmenné lahodné omáčky a obsahuje opět pouze přirozeně bezlepkové mouky, nic navíc.

Důležité je mít také zapékací nádobu správných rozměrů. Ráda používám hotové lasagne a ty mají rozměry jasně dané. Práce s nimi se snadná, uvaří se v průběhu pečení v omáčce a jsou lahodné. Jedinou jejich nevýhodou je fakt, že když je potřebujete zkrátit kvůli zapékací nádobě na jiný rozměr, tak se lámou. Proto je dobré mít po ruce buď malé zapékací misky na jednoporcovky (cca 18*10-13 cm), nebo větší zapékací nádobu na 3 až 4 porce (cca 30*20 cm).

Lasagne lze připravit v různých variantách. Mým favoritem je klasika s boloňskou omáčkou, kterou připravuji podle originálního italského receptu. Doporučuji však vyzkoušet také na přípravu jednodušší lasagne s brokolicí a pršutem, bešamelové lasagne s kuřecím masem nebo pozdně letní verzi s rajčaty a houbami.




SUROVINY

na boloňskou omáčku (4-6 porcí)

6 lžic olivového oleje

2 cibule

2 malé mrkve

1-2 řapíky řapíkatého celeru (jde to i bez něj, ale není to úplně ono)

500 g hovězího masa (nebo mix vepřové a hovězí)

1 dcl bílého vína (nemusí být)

400 g rajčatového pyré/nebo konzerva sekaných rajčat

cca 4 lžíce rajčatového protlaku

oregáno sušené (případně také čerstvá saturejka, rozmarýn nebo libeček)

2 ks bobkového listu

sůl a pepř na dochucení

1-2 šálky masového vývaru nebo voda na podlévání 

… na bešamelovou omáčku (4 porce)

75 g másla

60 g směsi EAT-fit Bešamel

750-800 ml mléka

sůl a koření (například muškátový oříšek) pro dochucení

+ hotové lasagne
+ 100 g strouhaného parmezánu nebo jiné sýra


Nejprve si připravíme masovou omáčku:

  1. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno.
  2. Do širšího hrnce dáme olej a pozvolna na něm opečeme nejprve všechnu zeleninu a pak také maso. Zeleninu shrneme ke kraji a maso necháme postupně v oleji zatáhnout. Pokud je potřeba přidáme olej.
  3. Jakmile maso změní barvu, lehce ho osolíme a opepříme.
  4. Pak přidáme bobkový list, rajčatové pyré a protlak, ochutíme oregánem (1-2 lžičky promneme mezi dlaněmi), zamícháme a podlijeme trochou vývaru nebo vody.
  5. Pokud máme k dispozici čerstvé bylinky, přidáme i ty (v celku) a později je spolu s bobkovým listem vytáhneme.
  6. Vaříme pozvolna alespoň 1 hodinu. Průběžně kontrolujeme a podléváme dle potřeby.

Následuje omáčka bešamelová:

  1. V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a za stálého míchání přidáme postupně směs EAT-fit Bešamel, já to dělám nadvakrát.
  2. Umícháme světlou jíšku, kterou postupně ředíme vlažným mlékem. Tento krok rozděluji na 3 fáze - vždy přidám cca 1/3 mléka, promíchám metličkou a vařečkou pokračuji v míchání do zhoustnutí. Jakmile budoucí bešamel zhoustne, přidám další 1/3 mléka, opět rozmíchám metličkou a pokračuji v míchání vařečkou. Jakmile je v hrnci všechno mléko a vše dobře metličkou promícháno, nechám směs provařit asi 10 minut do požadované hustoty (do lasagní se hodí bešamel částečně tekutý). Omáčku celou dobu průběžně míchám vařečkou tak, aby se nepřipalovala.
  3. Na závěr osolíme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek nebo květ a dobře promícháme.

Příprava lasagní:

  1. Vhodnou nádobu vymažeme máslem nebo jiným tukem a na dno rovnoměrně rozprostřeme tenkou vrstvu bešamelové omáčky, přikryjeme suchou lasagní, na tu dáme vrstvu boloňské omáčky, na ni vrstvu bešamelové omáčky, posypeme trochou parmezánu a přiklopíme suchou lasagní.
  2. Následuje opět boloňská, bešamel, parmezán a lasagne a takto alespoň ještě jednou. Chce to minimálně 3, raději 4 nebo více vrstev plátků lasagní. Poslední lasagni už jen polijeme bešamelem a posypeme parmezánem strouhaným parmezánem.
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C (180°C horký vzduch) asi 30 minut. Pokud by se lasagne připalovaly, přikryjeme je alobalem. Před podáváním necháme 10 minut odpočinout.

DALŠÍ TIPY:

  • Ve 250 g balení lasagní Le Veneziana je 12 ks. Vetšinou je zpracuji celé naráz a mám z balíčku 3 velké porce se 4 vrstvami lasagni. Nebo udělám dvě jednoporcovky a zbylé plátky lasagni si odložím na příště.
  • Bešamelovou omáčku používáme nejen při přípravě lasagní nebo musaky. V omáčce můžeme rozpustit také nastrouhaný sýr a použít ji při zapékání brambor, zeleniny nebo na těstoviny. Pro gratinovaní nebo na špagety se hodí bešamel spíše řídký.

 

Zpět

Vybrali jsme