Blog
Jednoduchá zeleninová omáčka na těstoviny i noky
22.9.2021
Není času nazbyt a ty máš přesto chuť na skutečné jídlo? Mám pro tebe tip na jednu super rychlovku. Za předpokladu, že v kuchyni disponuješ těstovinami, cibulí, česnekem, trochou kořenové zeleniny a konzervou rajčat, je to řešení i proto Tebe. A protože se jedná o omáčku na těstoviny, bude se hodit také troška parmezánu nebo jiného kousku sýra.
Tuto rychlou zeleninovou omáčku vaříme dětem na táboře a věřte, nevěřte, většina z nich si přijde přidat. Nevím, jestli je to kvůli této zeleninové omáčce, špagetám nebo sýru? Důležité však je, že chutná a že to jde i bez kečupu.
Pokud chcete hladší verzi omáčky, přelijte v závěru obsah hrnce do mixéru a rozmixujte ji. Jde to i ponorným mixérem, ale buďte opatrní, ať si nevymalujete kuchyni na červenou.
SUROVINY na minimalistickou verzi
1 lžíce ghí nebo řepkového oleje
4 kuličky nového koření (nemusí být)
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 větší mrkev
1 menší petržel (nemusí být)
3-4 rajčata nebo konzerva rajčat
Sůl a bylinky pro dochucení (tymián, saturejka, oregáno)
POSTUP
- Cibuli, česnek, mrkev a petržel očistíme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek nasekáme nebo prolisujeme, mrkev a petržel nakrájíme na malé kousky (pokud budeme chtít omáčku mixovat, můžeme krájet na větší kousky).
- V hrnci necháme rozpustit ghí nebo olej a přidáme pár kuliček nového koření nebo fenykl, jakmile se koření rozvoní, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Kuličky nového koření vyndáme. Místo nich přidáme česnek.
- Přidáme mrkev a petržel, podlijeme trochou rajčatové šťávy z konzervy nebo horkou vodou (stačí opravdu trochu), lehce posolíme, přiklopíme a necháme na nízký výkon 5 minut dusit (kontrolujeme, aby se zelenina nepřipalovala)
- Přidáme nakrájená čerstvá nebo konzervovaná rajčata, bylinky, promícháme a necháme zase na nízký výkon asi 5 minut dusit.
- Ochutnáme, dochutíme bylinkami a solí dle chuti a můžeme servírovat.
TIP: Do omáčky můžeme až k závěru přidat také nadrobno nakrájený pórek nebo mladou cuketku, které už není potřeba dlouho dusit. Tuto variantu bych nemixovala a užila si pórek nebo kousky cukety v lehce křupavé formě.
Autor: Eva Toman