0,00 Kč0

Blog

Jednoduchá zeleninová omáčka na těstoviny i noky

22.9.2021

Není času nazbyt a ty máš přesto chuť na skutečné jídlo? Mám pro tebe tip na jednu super rychlovku. Za předpokladu, že v kuchyni disponuješ těstovinami, cibulí, česnekem, trochou kořenové zeleniny a konzervou rajčat, je to řešení i proto Tebe. A protože se jedná o omáčku na těstoviny, bude se hodit také troška parmezánu nebo jiného kousku sýra.

Tuto rychlou zeleninovou omáčku vaříme dětem na táboře a věřte, nevěřte, většina z nich si přijde přidat. Nevím, jestli je to kvůli této zeleninové omáčce, špagetám nebo sýru? Důležité však je, že chutná a že to jde i bez kečupu.

Pokud chcete hladší verzi omáčky, přelijte v závěru obsah hrnce do mixéru a rozmixujte ji. Jde to i ponorným mixérem, ale buďte opatrní, ať si nevymalujete kuchyni na červenou.


SUROVINY
na minimalistickou verzi

1 lžíce ghí nebo řepkového oleje

4 kuličky nového koření (nemusí být)

1 menší cibule

1 stroužek česneku

1 větší mrkev

1 menší petržel (nemusí být)

3-4 rajčata nebo konzerva rajčat

Sůl a bylinky pro dochucení (tymián, saturejka, oregáno)

 

POSTUP

  1. Cibuli, česnek, mrkev a petržel očistíme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek nasekáme nebo prolisujeme, mrkev a petržel nakrájíme na malé kousky (pokud budeme chtít omáčku mixovat, můžeme krájet na větší kousky).
  2. V hrnci necháme rozpustit ghí nebo olej a přidáme pár kuliček nového koření nebo fenykl, jakmile se koření rozvoní, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Kuličky nového koření vyndáme. Místo nich přidáme česnek.
  3. Přidáme mrkev a petržel, podlijeme trochou rajčatové šťávy z konzervy nebo horkou vodou (stačí opravdu trochu), lehce posolíme, přiklopíme a necháme na nízký výkon 5 minut dusit (kontrolujeme, aby se zelenina nepřipalovala)
  4. Přidáme nakrájená čerstvá nebo konzervovaná rajčata, bylinky, promícháme a necháme zase na nízký výkon asi 5 minut dusit.
  5. Ochutnáme, dochutíme bylinkami a solí dle chuti a můžeme servírovat.

TIP: Do omáčky můžeme až k závěru přidat také nadrobno nakrájený pórek nebo mladou cuketku, které už není potřeba dlouho dusit. Tuto variantu bych nemixovala a užila si pórek nebo kousky cukety v lehce křupavé formě.


Autor: Eva Toman

Zpět

Vybrali jsme