Blog
Maková babka
23.8.2021
SUROVINY:
470 g EAT fit Rustikal
470 g EAT fit Rustikal
1 sušené droždí
6 g prášku do pečiva
130 g cukru moučka
3 vejce
250 ml mléka
175 g másla
Špetka soli
1 lžička citronové kůry
1/2 lžičky xantanu
Maková náplň:
100 ml mléka
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g mletého máku
2 lžičky skořice
1 nastrouhané malé jablko
POSTUP:
Smícháme mouku, droždí, prášek do pečiva, citrónovou kůru, xantan, cukr dohromady a dobře promícháme. Pak přidáme vejce a mléko a necháme v robotu cca 2 min promíchat (občas pomůžeme stěrkou od stěn). Poté přidáme rozpuštěné maslo a sůl a necháme 8 min propracovat robotem. Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme cca 1.5 hod vykynout.
Připravíme si náplň - svaříme mléko s cukrem, když přijde k varu, přidáme mák, skořici a nastrouhané jablko - krátce provaříme a necháme vychladnout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a poropracujeme. Rozdělíme na poloviny. Každou polovinu vyválíme na pečící fólii na obdélník o tloušťce cca 5 mm, potřeme makovou směsí a zarolujeme pomocí folie do tvaru závinu. Takto uděláme z druhé poloviny další závin. Záviny nařízneme a zamotáme na pečícím papíru. S papírem vložíme do formy a pečeme v predehřáté troubě na 180 stupňů cca 45-50 min.
AUTOR: Pavel Pavel
AUTOR: Pavel Pavel