0,00 Kč0

Blog

Jáhlové noky s hořčičnou omáčkou

8.8.2021

NOKY z CELÝCH VAŘENÝCH JÁHEL 
originální verzi receptu a spoustu dalších užitečných tipů a rad pro život s potravinovými alergiemi najdete na blogu Kitchen Apotheke

Autor receptu: Alena Melicharová (Kitchen Apotheke)

SUROVINY na 3 - 4 dospělé porce noků:

130 g suchých jahel, namočených předem
130 g EAT-Fit Bešamel a trochu na podsypávání
1 KL soli
2 špetky mletého muškátového oříšku

Na oblohu
dvě hrsti polníčku
20 ks originál norimberských klobásek bez lepku
2 lahůdkové cibulky
1 PL hořčice
1 KL medu
1 KL oleje
1 PL jablečného octa
1/2 KL estragonu
1/2 KL tymiánu
špetka bílého pepře a špetka soli
1/2 PL mouky EAT-Fit Bešamel

Postup

  1. Namočené jáhly několikrát propereme rukou v čisté vodě. Nemusí být vařící, stačí teplá. Scedíme a v hrnci na sporáku zalijeme 1,5x množstvím vroucí vody se špetkou soli. Necháme probublat na nejmenším plamenu pod pokličkou asi 5 min, pak sporák vypneme a necháme je dojít. Měly by být dobře uvařené a vsáknout veškerou vodu. Jáhly můžou být i z minulého dne již uvařené, studené.
  2. Přivedeme vodu ve větším hrnci na vaření noků k varu.
  3. Očistíme cibulku a nakrájíme světlou část a nať zvlášť, omyjeme polníček, klobásky nakrájíme na malá kolečka.
  4. Jakmile trochu zchladnou, jáhly rozmixujeme ponorným mixérem. Není důležité, jestli budou dokonale hladké. Pak do nich přidáme skoro celé množství mouky, promícháme a doladíme podle potřeby jejím přidáváním. Nastrouháme muškát a přidáme sůl. Těsto je lepivé, ale na pomoučené ploše se s ním bude dělat dobře.
  5. Těsto vyvalujeme a zpracováváme na pomoučené ploše. Těsto posypeme trochou mouky i shora, aby se nelepilo. Děláme z lehkého, jemného těsta hada, kterého krájíme na 1 cm kousky a můžeme (nemusíme) různě tvarovat. Noky zavařujeme v lehce vroucí vodě, jsou za dvě minuty hotové - vyplavou navrch. Můžeme je nechat ještě minutu povařit a vylovíme z vody, necháme okapat a vložíme do mísy s trochou tuku, kde je pod poklicí uchováváme.
  6. Mezitím na woku rozpálíme lžíci tuku, vhodíme očištěnou a nakrájenou vílou část cibulky, nakrájené klobásky a v rychlosti orestujeme. Zasypeme půl lžící mouky, zalijeme 2 sběračkami vývaru z noků, ochutíme hořčicí a medem, tymiánem a estragonem a necháme chvíli na mírném plamenu odvařit. 
  7. Za pár minut omáčka zhoustne, odpaří se voda a jakmile budeme spokojeni s hustotou, vypneme sporák, dochutíme směs pepřem, solí, jablečným octem. Přimícháme noky, prohodíme, podáváme s polníčkem a posypané zelenou natí z cibulky.

DALŠÍ TIPY OD KITCHEN APOTHEKE

  1. U přípravy těsta zase sledujte hlavně hustotu a strukturu. Nesmí být tuhé, spíš lehké. Dokud ho budete míchat, bude lepivé, jakmile ho na pomoučené podložce lehce posypete moukou, uvidíte, že se s ním dělá skvěle. Jen si pamatujte, u noků je pravidlo "čím méně dáte mouky, tím lepší noky budou". Dejte jí proto jen tolik, aby držely pohromadě. Tvary dělejte dle libosti, od velkých knedlíků až po mini nočky pro děti. Upravujte jenom dobu vaření.
  2. Var nesmí být překotný, stačí jen aby voda lehce perlila. Pokud máte noků více, vařte je na víc etap, ať se vám v hrnci nelepí. Je dobré je po vložení do vody zlehka ode dna promíchat vařečkou. 
  3. Výborně se upravují do různých verzí - špenátových, řepových, dýňových, mrkvových. Je to cesta, jak do dětí dostat další zeleninu, kterou by třeba jinak nechtěly. Stačí přidat uvařenou zeleninu a rozmixovat ji do základu s jáhlami. Mouku pak přidat dle potřeby.
  4. Noky jsou druhý den možná lepší, než čerstvé. Dají se na tuku na woku opékat na sladko nebo na slano. Hodí se k nim třeba
  • mletý mák a javorový sirup
  • svařená jablíčka se skořicí a cukrem
  • mleté oříšky s hruškovými povidly
  • krůtí, vepřové, kuřecí maso s restovanou zeleninou
  • mexické fazolové chilli
  • rajčatové, dýňové a jiné zeleninové omáčky
  • zeleninová asijská kari s kokosem, ananasem, rozinkami
  • české klasické omáčky s masem
  • zakysaná smetana nebo jogurtové dipy a saláty
  • nakládaná řepa, ořechy a sýry
  • kysané zelí, špek, brynza
  • houbové ragů s marjánkou a česnekem, kmínem a paprikou

Zpět