Blog
Jak zvládnout léto v kuchyni a příliš se u toho nezpotit
8.8.2021
Speciálně o dovolené patří do bezlepkové kuchyně něco:
⇒ RYCHLÉHO A JEDNODUCHÉHO, nechceme přece strávit dovolenou u plotny,⇒ LEHKÉHO A PŘITOM VÝŽIVNÉHO, ať máme energii na objevování, hry a nové věci,
⇒ běžně DOSTUPNÉHO, ať nemusíme na dovolenou s přívěsem.
V létě šetřím časem i pohyby. Moje letní vaření i pečení je minimalistické. Uspořený čas mohu věnovat dceři, která obzvlášť o prázdninách neví co roupama, manželovi, koupání a dalším radostem i strastem, které jdou se školními prázdninami ruku v ruce.
SNÍDANĚ
Ke snídani míváme ovocné smoothies se semínky nebo kaši s trochou ghí nebo ořechovým máslem a čerstvým ovocem. Pokud jsme na dovolené v hotelu, chodíme na snídaně s vlastním pečivem nebo cereáliemi a vybíráme se ze švédské tabule to, co můžeme. Nabídka však bývá většinou tak slabá, že se většinou uchýlíme zpět do pronajaté kuchyně a držíme se našich zaběhaných pořádků.
SVAČINY
Svačíme ovoce nebo ořechové tyčinky a krekry se zeleninou, pokud jsme zrovna na výletě. Já sama si vystačím většinou jen s kávou, kterou si v horkých dnech připravuji ve stylu frapé tak, jak mne ho naučila moje polo-řecká kamarádka Chadzipolichroni. Pokud bude zájem o recept, ráda ho sem přidám.
OBĚDY
Obědváme vlažnou polévku, kousek ryby či masa z pánve, přílohu a spoustu čerstvé zeleniny se zálivkou. Klidně dvakrát do týdne máme těstoviny s pestem, tuňákem nebo rychlou omáčkou z rajčat a cukety. Dcerce dopřávám její oblíbené špagety se šunkou, sýrem, olivami a kečupem. Vděčné jsou také nudle s mákem a tvarohem, šunkofleky nebo fritata z brambor, letní zeleniny a vajec. Fritatu dělávám ve větším množství a dojídáme ji studnenou na večeři s chlebem nebo další den s pořádnou porcí hlávkového, rajčatového nebo okurkového salátu.
SVAČINY
Odpoledne zblajzneme kousek chleba se sýrem, tvaroh nebo zeleninu s pomazánkou. Já si v létě dělávám z jogurtu, soli, vody a ledových kostek domácí Ayran, zbytek rodiny preferuje klasický kefír.
VEČEŘE
A večeři jistí opět čerstvá zelenina v podobě salátu, rajčat s mozarellou a bazalkou, chlebový salát panzanella, cizrnový humus se zeleninou na špalíčky, občasná grilovačka nebo polévka od oběda, pokud je zrovna chladnější den.
Žádná kulinářská akademie, prostě jen jednoduchá a rychle připravitelná jídla z kvalitních surovin, která zvládnete na chalupě u babičky nebo pronajaté kuchyni. Však příležitostí k vaření budeme mít ještě spousty.
Pokud nejedete na prověřené místo, doporučuji si sebou vzít pohotovostní zásobou potravin.
Toto je můj seznam, se kterým mne nemůže překvapit snad vůbec nic:
- bochník chleba (kváskový nebo z EAT-fit chlebovky) skladovaný ve wrapáčku (vydrží nám i 3 dny)
- semínkové krekry (v plechové dóze)
- bábovka (v alobalu)
- sušené mléko, kávu a čaj
- instantní kaše, musli nebo granola
- čekankový, datlový nebo javorový sirup
- ořechy a sušené ovoce
- 1 balení špaget nebo fusilli
- 1-2 express menu (dvouporcovky bez přílohy)
- pytlík čočka
- kuskus
- sůl a základní koření (paprika, kurkuma, zázvor, mletý cumin a pepř, kmín, tymián)
- bujónové kostky
- raw tyčinky
Pro další tipy koukni do naší speciální dovolenkové nabídky.
Na místě dokoupíme mléko, máslo, jogurt, tvaroh, šunku, sýr, ovoce, zeleninu, cibuli, česnek, brambory, rýži, tuňáka, kukuřici, rajčata a luštěniny v konzervě, olej, pesto a něco dobrého na pití. S takového arzenálu jdou vykouzlit už skvělé věci, které zasytí a kuchař při jejich přípravě nestráví hodiny v kuchyni.
A tady je přehled našich oblíbených letních jídel.
Tipy na letní polévky:
- Cuketová z bramborem a hráškem
- Mrkvová s pomerančem
- Polévka z červené čočky s kurkumou, jarní cibulkou a citrónem
- Koprová s vejcem
- Houbová s bramborem
- Rajčatová s rýží nebo vlasovými nudlemi
- Květáková s vaječnou jíškou
- Studená okurková s jogurtem
- Studené paprikovo-rajčatové gaspacho
- Studená květáková s citrónem
Tipy na rychlé letní obědy:
- Špagety s pestem
- Špagety s konzervovaným tuňákem, olivami a kapary
- Tortelloni (polotovar) zalité máslem a sypané parmezánem
- Nudle s mákem a máslem nebo tvarohem
- Šunkofleky s okurkovým salátem
- Lečo, Ratatouille a další zeleninová jídla z pánve
- Fritatta ze zbylých brambor, cukety, paprik, rajčat a slaniny
- Ryba na grilovací pánvi s černou čočkou nebo vídeňským bramborovým salátem
- Masové kuličky/burgery z mraženého polotovaru jako hlavní jídlo nebo doplněk polévky
- „Čína“ z masa a mražené zeleniny, dochucená tamari omáčkou, doplněná o oříšky
- Vepřové plátky na hořčici a houbách z papiňáku
Tipy na rychlé letní večeře:
- Cizrnový humus se zeleninou na špalíčky
- Mozarella s rajčaty, bazalkou a krémovým balsamikem
- Panzanella – chlebový salát s rajčaty
- Šopský salát – nejčastěji ho děláme, když opékáme špekáčky
- Řecký salát s fetou a olivami
- Saláty s tuňákem, grilovaným sýrem, kozím sýrem nebo mozarelou sypané praženými semínky
- Saláty s fazolkami nebo cizrnou sypané restovanou cibulkou
- Závitky z rýžového papíru a zbytků od oběda s chilli omáčkou a arašídovým dipem
Tipy na letní pomazánky a dipy:
- Cizrnový humus
- Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
- Tvarohová s troškou česneku a solí
- Okurkové tzatziki
- Mrkvová s tofu
S přáním léta plného zážitků
Eva z EAT-fit