0,00 Kč0

Blog

Jak zvládnout léto v kuchyni a příliš se u toho nezpotit

8.8.2021

Speciálně o dovolené patří do bezlepkové kuchyně něco:

⇒ RYCHLÉHO A JEDNODUCHÉHO, nechceme přece strávit dovolenou u plotny,
⇒ LEHKÉHO A PŘITOM VÝŽIVNÉHO, ať máme energii na objevování, hry a nové věci,
⇒ běžně DOSTUPNÉHO, ať nemusíme na dovolenou s přívěsem.

V létě šetřím časem i pohyby. Moje letní vaření i pečení je minimalistické. Uspořený čas mohu věnovat dceři, která obzvlášť o prázdninách neví co roupama, manželovi, koupání a dalším radostem i strastem, které jdou se školními prázdninami ruku v ruce. 

SNÍDANĚ

Ke snídani míváme ovocné smoothies se semínky nebo kaši s trochou ghí nebo ořechovým máslem a čerstvým ovocem. Pokud jsme na dovolené v hotelu, chodíme na snídaně s vlastním pečivem nebo cereáliemi a vybíráme se ze švédské tabule to, co můžeme. Nabídka však bývá většinou tak slabá, že se většinou uchýlíme zpět do pronajaté kuchyně a držíme se našich zaběhaných pořádků.

SVAČINY

Svačíme ovoce nebo ořechové tyčinky a krekry se zeleninou, pokud jsme zrovna na výletě. Já sama si vystačím většinou jen s kávou, kterou si v horkých dnech připravuji ve stylu frapé tak, jak mne ho naučila moje polo-řecká kamarádka Chadzipolichroni. Pokud bude zájem o recept, ráda ho sem přidám.

OBĚDY

Obědváme vlažnou polévku, kousek ryby či masa z pánve, přílohu a spoustu čerstvé zeleniny se zálivkou. Klidně dvakrát do týdne máme těstoviny s pestem, tuňákem nebo rychlou omáčkou z rajčat a cukety. Dcerce dopřávám její oblíbené špagety se šunkou, sýrem, olivami a kečupem. Vděčné jsou také nudle s mákem a tvarohem, šunkofleky nebo fritata z brambor, letní zeleniny a vajec. Fritatu dělávám ve větším množství a dojídáme ji studnenou na večeři s chlebem nebo další den s pořádnou porcí hlávkového, rajčatového nebo okurkového salátu.

SVAČINY

Odpoledne zblajzneme kousek chleba se sýrem, tvaroh nebo zeleninu s pomazánkou. Já si v létě dělávám z jogurtu, soli, vody a ledových kostek domácí Ayran, zbytek rodiny preferuje klasický kefír.

VEČEŘE

A večeři jistí opět čerstvá zelenina v podobě salátu, rajčat s mozarellou a bazalkou, chlebový salát panzanella, cizrnový humus se zeleninou na špalíčky, občasná grilovačka nebo polévka od oběda, pokud je zrovna chladnější den.

Žádná kulinářská akademie, prostě jen jednoduchá a rychle připravitelná jídla z kvalitních surovin, která zvládnete na chalupě u babičky nebo pronajaté kuchyni. Však příležitostí k vaření budeme mít ještě spousty.

Pokud nejedete na prověřené místo, doporučuji si sebou vzít pohotovostní zásobou potravin.

Toto je můj seznam, se kterým mne nemůže překvapit snad vůbec nic:

Pro další tipy koukni do naší speciální dovolenkové nabídky.

Na místě dokoupíme mléko, máslo, jogurt, tvaroh, šunku, sýr, ovoce, zeleninu, cibuli, česnek, brambory, rýži, tuňáka, kukuřici, rajčata a luštěniny v konzervě, olej, pesto a něco dobrého na pití. S takového arzenálu jdou vykouzlit už skvělé věci, které zasytí a kuchař při jejich přípravě nestráví hodiny v kuchyni.

A tady je přehled našich oblíbených letních jídel.

Tipy na letní polévky:

  • Cuketová z bramborem a hráškem
  • Mrkvová s pomerančem
  • Polévka z červené čočky s kurkumou, jarní cibulkou a citrónem
  • Koprová s vejcem
  • Houbová s bramborem
  • Rajčatová s rýží nebo vlasovými nudlemi
  • Květáková s vaječnou jíškou
  • Studená okurková s jogurtem
  • Studené paprikovo-rajčatové gaspacho
  • Studená květáková s citrónem

 

Tipy na rychlé letní obědy:

  • Špagety s pestem
  • Špagety s konzervovaným tuňákem, olivami a kapary
  • Tortelloni (polotovar) zalité máslem a sypané parmezánem
  • Nudle s mákem a máslem nebo tvarohem
  • Šunkofleky s okurkovým salátem
  • Lečo, Ratatouille a další zeleninová jídla z pánve
  • Fritatta ze zbylých brambor, cukety, paprik, rajčat a slaniny
  • Ryba na grilovací pánvi s černou čočkou nebo vídeňským bramborovým salátem
  • Masové kuličky/burgery z mraženého polotovaru jako hlavní jídlo nebo doplněk polévky
  • „Čína“ z masa a mražené zeleniny, dochucená tamari omáčkou, doplněná o oříšky
  • Vepřové plátky na hořčici a houbách z papiňáku

 

Tipy na rychlé letní večeře:

  • Cizrnový humus se zeleninou na špalíčky
  • Mozarella s rajčaty, bazalkou a krémovým balsamikem
  • Panzanella – chlebový salát s rajčaty
  • Šopský salát – nejčastěji ho děláme, když opékáme špekáčky
  • Řecký salát s fetou a olivami
  • Saláty s tuňákem, grilovaným sýrem, kozím sýrem nebo mozarelou sypané praženými semínky
  • Saláty s fazolkami nebo cizrnou sypané restovanou cibulkou
  • Závitky z rýžového papíru a zbytků od oběda s chilli omáčkou a arašídovým dipem

 

Tipy na letní pomazánky a dipy:

  • Cizrnový humus
  • Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
  • Tvarohová s troškou česneku a solí
  • Okurkové tzatziki
  • Mrkvová s tofu
Pokud máš nějaký svůj tip, trik nebo ověřený recept, jak si zjednodušit léto v kuchyni, poděl se, prosím. Ocením to nejen já, ale i ostatní čtenáři.

S přáním léta plného zážitků

Eva z EAT-fit

Zpět