0,00 Kč0

Blog

Chalupářské tiramisu

12.7.2021

S klasickým tiramisu má tento dezert společné asi jen kávou napuštěné piškoty a vrstvu práškového kakaa na povrchu. Přesto je to záležitost lahodná, osvěžující a na přípravu mnohem jednodušší než italský originál. Navíc je díky tvarohu složení nutričně příznivější než krémová varianta z mascarpone. My si jeho přípravu ještě ulehčili tím, že jsme sebou na chalupu vzali FLAVDROPS, osladili s nimi krémy a vyrobili z nich kávový extrakt.

FLAVDROPS je sladidlo na bázi sukralózy a přírodních ochucovadel. Není to něco, co bych do svého jídelníčku zařazovala na každodenní bázi, svoji roli sladidla a naprosto výjimečného dochucovadla však plní skvěle. Další výhodou je jejich nulová kalorická hodnota a mohou je i diabetici.

SUROVINY na 6 porcí

1 malý šálek silné kávy (espreso nebo instantní káva) nebo FLAVDROPS s příchutí Moccha

500g měkkého tvarohu

200g kysané smetany

sladidlo dle chuti (cukr moučka, agávový sirup, javorový sirup) nebo FLAVDROPS s příchutí Marzipan nebo White Chocolate

kakaový prášek (např. z Troubelic)

1 balení bezlepkových piškotů (např. Natural Jihlava, Kávoviny nebo Extrudo)

případně vanilkový extrakt, mletá vanilka nebo semínka z vanilkového lusku

+ 6 skleniček či misek na dezert

 

POSTUP

  1. Uvaříme si menší šálek silné kávy (espresso nebo instantní). My použili asi 1 dcl vody a 20 kapek FLAVDROPS s příchutí Moccha.
  2. Vanilkový krém připravíme tak, že smícháme tvaroh se sladidlem dle možností a vlastní chuti (můžeme použít moučkový cukr, agávový sirup, tekutý med). My použili asi 10 kapek FLAVDROPS s marzipánovou příchutí, šla by i varianta s příchutí bílé čokolády. Pokud máte, přidejte také vanilku nebo vanilkový cukr. Krém stačí vymíchat ručně metličkou. Pokud nemáte metličku k dispozici, použijte vidličku.
  3. Kakaový krém připravíme tak, že smícháme zakysanou smetanu s 2 lžícemi práškového kakaa a osladíme sladidlem dle chuti (my použili cca 5 kapek flavdrops Moccha).
  4. Připravíme se skleničky nebo misky. Piškoty postupně namáčíme v kávě nebo kávovém extraktu a vrstvíme na střídačku s vanilkovým a kakaovým krémem. Na dně sklenice jsou piškoty, na nich vrstva vanilkového krému, pak zase piškoty, kakaový krém, piškoty a nahoře opět vanilkový krém.
  5. Vršek dezertu poprášíme přes cedníček kakaovým práškem a dáme do lednice na pár hodin dobře vychladit.
  6. Před podáváním můžeme ozdobit ovocem, které máme po ruce (třešně, jahoda, mochyně, borůvky a meduňka).

Zpět