0,00 Kč0

Blog

Mandlovo-ovesný dortík s avokádovým krémem

20.4.2021

Dřímalo ve mně podezření, že recept, který mne inspiroval, nebude fungovat. Největší obavu jsem měla z toho, že korpus nebude držet pohromadě a že krém hned po rozříznutí vyteče. Proto jsem první verzi koláče pekla jen tak na zkoušku a zužitkovala do ní přebytky ovesné kaše od snídaně a kokosovou drť z výroby mléka. Teprve druhý pokus jsem realizovala podle originálu trochu něco poupravila, a máme tu hned recepty dva. První na křupavý dortík s avokádovým krémem a druhý na vláčný ovesný snídaňový koláč.  



KŘUPAVÝ DORTÍK S AVOKÁDEM  

100 g blanšírovaných mandlí/mandlové mouky
150 g ovesných vloček (bez lepku)
50 g strouhaného kokosu
60 g datlového sirupu nebo jiné alternativní sladidlo
3 lžíce (90 g) kokosového oleje
¼ lžičky soli
175 g zakysané smetany
1 zralé avokádo
1 lžíce medu/agávového/čekankového nebo datlového sirupu (nebo dle chuti)
1 citrón nebo limeta (chemicky neošetřené)
trocha horké vody

POSTUP:

  1. Troubu dáme předehřát na 170°C. Formu (více v tipech) vymažeme nebo vystříkáme tukem.
  2. Mandle, vločky a kokos rozmixujeme v mixeru do polohrubé konzistence. Přesypeme do mísy, přidáme sůl a promícháme ji se suchou směsí. Pak přidáme 2/3 kokosového oleje (zbytek půjde do krému) a datlový sirup a zpracujeme těsto. Pokud je hmota příliš suchá, přidáme trochu horké vody.
  3. Těsto vtlačíme do tukem vymazané formy a dáme péct do trouby rozehřáté na 170°C na 15-20 min. Upečený korpus necháme ve formě úplně vychladnout.
  4. Do mixéru dáme kysanou smetanu, avokádo, 1 lžíci (30 g) kokosového tuku, sladidlo a vymixujeme hladký krém. Citrus pečlivě omyjeme a nastrouháme na jemno. Polovinu kůry vmícháme do krému, druhou použijeme při zdobení. Z ostrouhaného citrusu vymačkáme štávu a 2 lžičky vmícháme stěrkou do krému. Ochutnáme a případně dosladíme nebo okyselíme.
  5. Upečený a vychlazený korpus potřeme avokádovým krémem, ozdobíme a necháme v lednici ztuhnout.

DALŠÍ TIPY a doplňující informace

  • Těsto se vejde do podélné formy o rozměrech 30x10 cm nebo malé koláčové o průměru 17 cm a asi 6 formiček na košíčky.
  • Formičky vyklepáváme ještě horké. Po vychladnutí to jde už trochu hůř.
  • Dortík vydrží v lednici i dva 2 dny.


TĚSTO NA VLÁČNÝ OVESNÝ SNÍDAŇOVÝ KOLÁČ Z PŘEBYTKŮ

A tady je můj tip jak efektivně a hlavně lahodně recyklovat přebytky. Korpus je více vláčný a pružnější než originál a mně osobně sedí víc než jeho křupavá verze. Ta je podle mne geniální do malých formiček. Už teď vím, že z křupavého těsta budeme dělat na Vánoce cukroví.

200-220 g přes noc namočených ovesných vloček
100-125 g kokosové drti z výroby mléka
60 g datlového sirupu
60 g kokosového oleje
¼ lžičky soli

V míse smícháme předem namočené ovesné vločky (2 hrsti + voda tak, aby byly ponořené), kokosovou drť, kokosový olej, datlový sirup a sůl a zpracujeme těsto. Dále pokračujeme dle receptu výše. Čas pečení přizpůsobíme hustotě těsta. V případě řidšího těsta, čas prodloužíme o 5 minut.

Zpět