0,00 Kč0

Blog

Medvědí česnek a jak na něj

19.4.2021

Sběr medvědího česneku

Medvědí česnek je sezónní bylinka. Jeho čas začíná obvykle na přelomu února a března a trvá do konce dubna. Bylinka roste na vlhkých místech ve stínu stromů. Pokud se jí daří, najdete jí v lese pohromadě celé koberce. Právě takové místo známe a s čistým svědomím si každý rok opatrně nasbíráme svoji malou zásobu. Při sběru si dáváme velký pozor, abychom nepoškodili kořenový systém bylinky. A z každé rostlinky uštípneme jen po lístečku. Jen tak mají bylinky šanci přežít a pokračovat v růstu. Při hledání svého lesního zdroje dávejte pozor na možnou záměnu s jedovatou konvalinkou, mají podobné listy. Spolehlivým indikátorem medvědího česneku je výrazná česneková vůně a jiný květ. V posledních letech lze medvědí česnek koupit v sezóně také na tržištích a v Maďarsku ho měli už i v supermarketech.  

Zpracování

Rostlinky proberte, zvadlé a poškozené kousky vyhoďte. Stonky s poupaty naopak uchovejte. Poupata jsou jedlá a velmi dekorativní. My si s nimi zdobíme polévku. Probrané listy lehce properte ve studené vodě a nechejte na utěrce oschnout, případně utěrkou jemně dosušte. Pokud se nechystáte medvědí česnek hned zpracovat, zabalte jej rovnou do navlhčené papírové utěrky nebo vložte do nádoby s vodou. V lednici Vám takto vydrží pár dní. Doporučuji však jednat rychle a zpracovávat bylinku co nejdříve po utrhnutí. Mám totiž pocit, že s odstupem času medvědí česnek trochu hořkne.

Bylinkové máslo s medvědím česnekem 

250 g másla
40-50 g medvědího česneku
asi 1/2 lžičky soli

Základem úspěchu je včas vyndat máslo z lednice. Je potřeba, aby bylo opravdu měkké a práce s ním byla snadná. Pak už to jde ráz naráz. Medvědí česnek stačí omýt, osušit, otrhat, nakrájet, spojit s máslem, osolit. Tak jednoduché to je. Pro přípravu másla používám pouze listy. Stonky otrhám, později rozmixuji s dalšími listy a zmrazím. Osušené listy medvědího česneku si pěkně vyrovnám na prkénku, nakrájím nejprve podélně a pak napříč na drobné kousky. Stejně jako u pažitky se nevyplatí bylinku mačkat, drtit, sekat. Uvolňuje pak zbytečně šťávy, které je lepší uchovat přímo v ní. Měkké máslo promícháme v hlubokém talíři spolu s nakrájenou bylinkou a solí dle chuti.

Máslo s medvědím česnekem je nejlepší čerstvé. Pokud jej nemáte v plánu sníst během jednoho týdne, doporučuji zamrazit ve formě válečku obaleného potravinovou fólii. Můžete jím později vylepšit pečenou rybu nebo vařené brambory.


Medvědí pesto (4 porce)

200 g medvědího česneku
10 lžic kvalitního olivového oleje
5 g soli 

Omytý a osušený medvědí česnek nakrájíme na drobné kousky a vložíme do mixéru, zalijeme olejem, přidáme trochu soli a krátce mixujeme. Na 100g bylinky použijte přibližně 5 lžic oleje a lžičku soli. Pozor, nepřemixovat, ať si nevyrobíte štiplavé česnekové pyré. Cílem je mít pastu s pěknými kousky listů. Plníme do čistých a suchých skleniček přibližně 1 cm pod okraj, vršek zalijeme olivový olejem. V lednici vydrží beze změny asi 1 měsíc.

Pesto lze dochutit citrónem, doplnit o semínka nebo oříšky (pínie, slunečnice, kešu) a tvrdý sýr (parmezán, pecorino, chedar). My jsme však spokojení s jeho přirozenou chutí, semínka a sýr sypeme přímo na špagety. V této jednoduché podobě pesto používáme jako základ na pizzu, na opečený chléb nebo pro dochucení pomazánek a polévek.

 

Sýrová pomazánka s medvědím česnekem

100 g tvrdého sýra
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky pesta z medvědího česneku

Tvrdý sýr nastrouháme na jemno, přidáme 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky pesta z medvědího česneku a vše dobře promícháme. Sýr i pesto již obsahují sůl a proto není nutné pomazánku solit.

Tip na to, jak zužitkovat nepoužité stonky

Čisté a osušené, nepoužité stonky, nejlépe několika celými listy, schovám do mrazáku. Za pár týdnu, po sezóně medvědího česneku, je hodím pod dušené nebo ve šťávě pečené maso a přivolám si tak do své kuchyně zpátky první chutě jara.

Autor: Eva Toman Rousová

Zpět