Blog
Medvědí česnek a jak na něj
19.4.2021
Sběr medvědího česneku
Medvědí česnek je sezónní bylinka. Jeho čas začíná obvykle na přelomu února a března a trvá do konce dubna. Bylinka roste na vlhkých místech ve stínu stromů. Pokud se jí daří, najdete jí v lese pohromadě celé koberce. Právě takové místo známe a s čistým svědomím si každý rok opatrně nasbíráme svoji malou zásobu. Při sběru si dáváme velký pozor, abychom nepoškodili kořenový systém bylinky. A z každé rostlinky uštípneme jen po lístečku. Jen tak mají bylinky šanci přežít a pokračovat v růstu. Při hledání svého lesního zdroje dávejte pozor na možnou záměnu s jedovatou konvalinkou, mají podobné listy. Spolehlivým indikátorem medvědího česneku je výrazná česneková vůně a jiný květ. V posledních letech lze medvědí česnek koupit v sezóně také na tržištích a v Maďarsku ho měli už i v supermarketech.
Zpracování
Rostlinky proberte, zvadlé a poškozené kousky vyhoďte. Stonky s poupaty naopak uchovejte. Poupata jsou jedlá a velmi dekorativní. My si s nimi zdobíme polévku. Probrané listy lehce properte ve studené vodě a nechejte na utěrce oschnout, případně utěrkou jemně dosušte. Pokud se nechystáte medvědí česnek hned zpracovat, zabalte jej rovnou do navlhčené papírové utěrky nebo vložte do nádoby s vodou. V lednici Vám takto vydrží pár dní. Doporučuji však jednat rychle a zpracovávat bylinku co nejdříve po utrhnutí. Mám totiž pocit, že s odstupem času medvědí česnek trochu hořkne.
Bylinkové máslo s medvědím česnekem
250 g másla
40-50 g medvědího česneku
asi 1/2 lžičky soli
Základem úspěchu je včas vyndat máslo z lednice. Je potřeba, aby bylo opravdu měkké a práce s ním byla snadná. Pak už to jde ráz naráz. Medvědí česnek stačí omýt, osušit, otrhat, nakrájet, spojit s máslem, osolit. Tak jednoduché to je. Pro přípravu másla používám pouze listy. Stonky otrhám, později rozmixuji s dalšími listy a zmrazím. Osušené listy medvědího česneku si pěkně vyrovnám na prkénku, nakrájím nejprve podélně a pak napříč na drobné kousky. Stejně jako u pažitky se nevyplatí bylinku mačkat, drtit, sekat. Uvolňuje pak zbytečně šťávy, které je lepší uchovat přímo v ní. Měkké máslo promícháme v hlubokém talíři spolu s nakrájenou bylinkou a solí dle chuti.
Máslo s medvědím česnekem je nejlepší čerstvé. Pokud jej nemáte v plánu sníst během jednoho týdne, doporučuji zamrazit ve formě válečku obaleného potravinovou fólii. Můžete jím později vylepšit pečenou rybu nebo vařené brambory.
Medvědí pesto (4 porce)
10 lžic kvalitního olivového oleje
5 g soli
Omytý a osušený medvědí česnek nakrájíme na drobné kousky a vložíme do mixéru, zalijeme olejem, přidáme trochu soli a krátce mixujeme. Na 100g bylinky použijte přibližně 5 lžic oleje a lžičku soli. Pozor, nepřemixovat, ať si nevyrobíte štiplavé česnekové pyré. Cílem je mít pastu s pěknými kousky listů. Plníme do čistých a suchých skleniček přibližně 1 cm pod okraj, vršek zalijeme olivový olejem. V lednici vydrží beze změny asi 1 měsíc.
Pesto lze dochutit citrónem, doplnit o semínka nebo oříšky (pínie, slunečnice, kešu) a tvrdý sýr (parmezán, pecorino, chedar). My jsme však spokojení s jeho přirozenou chutí, semínka a sýr sypeme přímo na špagety. V této jednoduché podobě pesto používáme jako základ na pizzu, na opečený chléb nebo pro dochucení pomazánek a polévek.
Sýrová pomazánka s medvědím česnekem
100 g tvrdého sýra3 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky pesta z medvědího česneku
Tvrdý sýr nastrouháme na jemno, přidáme 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky pesta z medvědího česneku a vše dobře promícháme. Sýr i pesto již obsahují sůl a proto není nutné pomazánku solit.
Tip na to, jak zužitkovat nepoužité stonky
Čisté a osušené, nepoužité stonky, nejlépe několika celými listy, schovám do mrazáku. Za pár týdnu, po sezóně medvědího česneku, je hodím pod dušené nebo ve šťávě pečené maso a přivolám si tak do své kuchyně zpátky první chutě jara.
Autor: Eva Toman Rousová