SUROVINY: 250 g mouky EAT fit Rustikal
1/2 sáčku sušeného droždí
3 g prášku do pečiva
70 g moučkového cukru
80 g másla
2 vejce
120 ml mléka
špetka soli
1 lžička xantanu
NÁPLŇ: Do beránka bude stačit menší půlka, ze zbytku můžete udělat poháry nebo svačinku.
1 vanilkový puding
400 ml mléka
5 lžic cukru
350 g tvarohu
POSTUP:
Smícháme mouku, cukr, droždí, prášek do pečiva, sůl, xantan a promícháme. Přidáme mléko, vejce a propracujeme robotem těsto - tuhé ale vláčné. Pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu robotem propracujeme - dokud nemáme vláčné testo, které se nelepí na stěnu mísy. Necháme na teplém místě cca hodinu vykynout.
Na náplň uvaříme hustší vanilkový puding (jen ze 400 ml mléka) a necháme vychladnout. Do chladného pudingu přidáme tvaroh a vyšleháme mixerem do hladkého krému.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujeme (pokud je třeba, přidáme trošku mouky).
Ze 3/4 vyválíme na pečícím papíře obdélník, na který rozetřeme krém. Zatočíme do závinu pomocí pečícího papíru. Ze závinu krájíme nití (jako u knedlíků) plátky cca 3-4 cm široké, které klademe na plech s pečícím papírem a vytvoříme tělo beránka. Hlavu, nohy a rohy vytvoříme ze zbylého těsta (hlavu jsem také naplnil krémem).
Potřeme testo rozšlehaným vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 20 min.
Po upečení ještě horkého beránka (těsto)potřeme směsí rozpuštěného másla, medu a skořice. A necháme vychladnout.
Autor: Pavel Pavel
|