0,00 Kč0

Blog

Velikonoční beránek s jablíčkem, ořechy a rozinkami

16.3.2021



Příprava těsta 15 minut, pečení 30-40 minut. Snadné. Jediným kámenem úrazu je vyklápění beránka z formy. Případný karambol se dá napravit kožíškem s cukrové polevy, mašlí nebo jiným maskováním.  

SUROVINY:
  • 250 g EAT-fit UNIVERSAL
  • 1 prášek do pečiva
  • 90 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 4 celá vejce (nebo 2 celá vejce a 2 žloutky, pokud budeme dělat polevu)
  • 200 ml oleje
  • 50 g hrozinek + 50 ml tuzemského rumu na jejich namočení (nemusí být)
  • 50 g vlašských ořechů mletých
  • 2 jablíčka oloupaná a nastrouhaná najemno
  • bzlp strouhanka nebo strouhaný kokos na vysypání formy
  • tuk (máslo/olej ve spreji) na vymazání formy
+ forma ve tvaru beránka
+ pečící trouba
+ plech a pečící papír pod formu s beránkem

POSTUP
  1. Zapneme troubu na 180°C spodní a horní ohřev a vymažeme formu na beránka (její velikost prověřím o víkendu).
  2. V míse smícháme všechny suché suroviny (mouka, cukr, kypřící prášek, skořice i pomleté vlašské ořechy).
  3. Postupně přidáváme vejce a olej, dobře promícháme (ručně vařečkou) a přidáme také rozinky a rum.
  4. Těsto vlijeme do vymazané formy (maximální výška je 1 cm pod okraj) a dáme do rozpálené trouby.
  5. Pečeme na 180°C přibližně 30 - 40 minut. Pokud by se beránek připaloval, přikryjeme ho alobalem. Dobré propečení kontrolujeme vpichem špejle.
  6. Formu s upečeným beránkem necháme 2 minuty stát a potom pomocí přiklopeného prkénka nebo mřížky otočíme vzhůru nohama a beránka opatrně vyklopíme.
  7. Beránka můžeme ozdobit cukrovou polevou.

BÍLKOVÁ POLEVA

2 bílky vyšleháme spolu s 200 g cukru a 2 lžičkami citrónové šťávy, přemístíme do sáčku se zdobičkou a beránka ozdobíme (proužky, obloučky, malými hromádkami). Ještě do vlhké polevy přiděláme očka (lentilky, čokoládové vločky, koření) a necháme dobře zaschnout. Mašli dáváme až jako poslední. 

Autor: Pavel Pavel

Zpět