0,00 Kč0

Blog

Ovečkové sušenky z lineckého těsta

16.3.2021



Inspiraci pro tyto sušenky ze směsi EAT-fit LINECKA jsem našla u Markéty v troubě, čímž ji děkuji. Zařadili jsme je do naší kuchyně, protože jsou roztomilé, chutné a velmi jednoduché na přípravu. Velmi rády je s Vámi budou dělat i děti.

velmi jednoduché, časová náročnost střední, příprava 10+20 min, chladnutí těsta v lednici 2-24 hodin, pečení 10 minut

SUROVINY:

400 g EAT-fit LINECKÁ
200 g másla
1 celé vejce
1 lžička kakaa na obarvení části těsta

+ plech vyložený pečícím papírem
+ vál (silikonový) pro přípravu těsta
+ velký nůž
+ pečící trouba

POSTUP
  1. Směs EAT-fit LINECKÁ vysypeme na podložku (optimálně silikonovou).
  2. Přidáme odvážené máslo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme
  3. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 1 celé vejce a nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou až nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama, postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto
  4. Z těsta vymodelujeme kouli, přikryjeme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit na alespoň 2 hodiny do lednice (optimálně přes noc)
  5. Z vychlazeného těsta oddělíme malou část pro následné dobarvení kakaem = těsto necháme trochu povolit a potom do něj postupně zapracujeme kakaový prášek a dáme znovu ztuhnout do lednice.
  6. Ze světlého (a později i tmavého) těsta začneme odkrajovat kousky těsta, ze kterých uválíme váleček, ten nakrájíme na kousky a tvarujeme kuličky.
  7. Kuličky skládáme na plechu do tvaru oveček. Nezapomene na hlavu (očko naznačíme pomocí vpichu párátkem), ouška, kopýtky (ta můžeme naříznout nožem) a malé ocásky, které se pěkně vyjímají, pokud jsou právě z kakaové hmoty. Nebojíme se jednotlivé kuličky k sobě dobře přimáčknout.
  8. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 8-10 minut do té doby než je linecké pevné, narůžovělé ale nepřipálené
  9. Vychlazené sušenky necháme dobře vychladnout. Teplé sušenky jsou velmi křehké a rozpadají se, ztuhnou teprve po vychladnutí.

 

Zpět