0,00 Kč0

Blog

Tvarohová matcha bábovka

16.3.2021



Autorkou receptu i fotografie je Radka Vrzalová. Její recepty bez lepku, laktózy, vajec a dalších alergenů najdete na blogu Bezlepková matka.
My máme tuto bábovku otestovanou s klasickým tvarohem a dalšími drobnými úpravami, které najdete úplně dole. 

SUROVINY
  • 4 menší vejce
  • 150 g cukr krupice + 1 vanilinový cukr
  • kůra z 1 BIO citrónu a šťáva z jeho ½
  • 1 balení (bezlaktózového) polotučného tvarohu Madeta
  • 50 ml řepkového oleje
  • 50 ml teplé vody
  • 130 g české bezlepkové mouky Eat-fit Universal
  • 1 pudinkový prášek s příchutí „Jemná pistácie“ (lze nahradit Matcha pudingem od Amylonu)
  • 4 g prášku MATCHA
  • 2 rovné pol. lžíce strouhaného kokosu
  • 8 g kypřícího prášku a špetka soli

+ Olej na vymazání a kokos na vysypání formy

POSTUP

  1. Vejce s cukry a kůrou vyšleháme do světle žluté pěny, přilijeme olej s vodou a prošleháme, naposled přidáme do vaječné pěny tvaroh a šleháme cca 1 minutu. Zahřejeme troubu na spodní a dolní ohřev na 180 °C.
  2. Ve vedlejší míse si smícháme mouku s kokosem, pudinkovým práškem, matcha práškem, solí a kypřidlem. Tuto smě přidáme k vaječné pěně a krátce prošleháme.
  3. Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme cca 55 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá bez drobečků. Pozor v silikonové formě zůstává střed dlouho syrový, je třeba bábovku péct delší dobu (60–65 minut) a při řádném propékání přikrýt alobalem, aby se shora nespálila.
DALŠÍ TIPY

Pistáciový puding lze nahradit matcha pudingem. Pokud doma nemáte matcha prášek, upečte si bábovku bez něj. Nebude mít sice tak výraznou zelenou barvu, ale zelená bude i tak neuvěřitelně dobrá. 

Vanilinový/vanilkový cukr lze vynechat, ale nedoporučujeme to.

Pokud nedisponujete bio citrónem, použijte raději sušenou citrónovou kůru, ta je bez chemie.

Bábovku jsme pekli také už z EAT-fit SPECIAL. Ta je samokypřící, kypřidlo už obsahuje, proto jej už nepřidávejte. 

Zpět