0,00 Kč0

Blog

Dort z lineckého těsta - jde to i v bezlepku

3.2.2021

Co na něj říkáte? No není ten linecký dort ve tvaru srdce nebo číslice krásný? A připravit ho je jednodušší než se zdá. Chce to jen trochu trpělivosti a asi i malou dávku štěstí, ale nejde tu o nic jiného než linecké těsto spojené čokoládovým krémem. Na tento dort žádný cukrářský kurz ani tutorial nepotřebujete.

Linecký dort ve tvaru srdce od Pavel Pavel.

Suroviny:
400 g EAT-fit LINECKÁ 
1 celé vejce)
200 g másla
2 balení mascarpone
5 lžic cukru moučka
150 g hořké čokolády

Nejprve si připravíme linecké těsto.

Obsah sáčku EAT-fit LINECKÁ vsypeme na vál/silikonovou pracovní desku, odvážíme si 200 g másla a velkým nožem máslo v moučné směsi postupně krájíme na menší a menší kousky. Přidáme 1 celé vejce a stále pomocí velkého nože směs s máslem a vejci zpracováváme na drobné hrudky. Teprve potom se do hmoty pustíme rukama a zpracujeme vláčné těsto, které zformujeme do hroudy, vložíme do mikroténového sáčku nebo obalíme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny chladit v lednici. Pokud je těsto příliš mazlavé (velké vejce) podsypeme si ho bezlepkovou moukou.

Z papíru si vystřihneme tvar srdce, které se vleze na klasický plech. Píšu si, že by se nám hodila šablona. 

Vychlazené těsto rozdělíme na 3 části a postupně přímo na pečícím papíru/silikonové pečící podložce a nejlépe rovnou na plochém plechu vyvalujeme plát alespoň 5 mm vysoký (vyšší než na klasické linecké). Na vyválený plát položíme šablonu a pomocí nožíku (tak ať si neprořízneme pečící papír/podložku) odstraníme přebytečné těsto.

Jednotlivá patra dortu pečeme postupně v troubě vyhřáté na 160°C (horký vzduch) přibližně 8-10 minut. Po vytažení necháme korpus úplně schladnout. Těsto je velmi velmi křehké a zpevní se zchladnutím.

Jakmile máme upečeno, je čas na přípravu krému a zdobení.

Čokoládu rozpustíme v míse nad parou a postupně do ní zašleháme cukr a mascarpone. Krém necháme mírně ztuhnout a potom pomocí zdobičky nanašíme na jednotlivé vrstvy krém. Horní patro ozdobíme krémem i kousky ovoce dle chuti.

Pár tipů: směs jsem udělal dle návodu na cukroví, tloušťka těsta 5 mm, krém je 2 ks mascarpone, 5 lžic mletého cukru, 1.5 tabulky hořké čokolády - čokoládu rozpustit a vše vyšlehat ručně metličkou. Šlo to samo, mužů vřele doporučit!

Zpět