0,00 Kč0

Blog

Medovník jako od arménské nebo gruzínské cukrářky ovšem bezlepkový

20.5.2024

Medovník podle klasického receptu vyzkoušela, upravila a recept sepsala Lenka Kožiaková.

I běžci jsou na sladké. Důkazem toho je tento medový dort, který upekla Lenka Kožiaková a krásně nafotil její muž Juraj, naši kamarádi z běžeckého klubu. Lenka je nadšená amatérská pekařka a pevně věřím, že další dobroty z jejich kuchyně na sebe nenechají dlouho čekat. Jurajovu práci s fotoapáratem můžete do té doby sledovat na profilu @photo.juroko. Díky běhání v každou roční dobu i denní hodinu se Jurajovi do hledáčku dostávají místa v celé své kráse i magii a já se na nové přírůstky vždy velice těším.






SUROVINY na těsto:


SUROVINY  na krém:

  • 200 g másla pokojové teploty
  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml mléka
  • 1 salko karamelové
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • pár polovin ořechů na ozdobení

 

POSTUP pro výrobu korpusu:
1. Máslo s cukrem a medem dáme do misky nad vodní lázeň a mícháme, dokud se cukr a med nerozpustí v másle, přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přimícháváme postupně a šleháme metličkou, vše nad parou. Vajíčka rozšleháme v misce se smetanou a zašleháme do směsi.
2. Připravíme si několik pečících plechů, na které dáme pečící papír. Na pečící papír si nakreslíme kruh o průměru 23 cm, lžící na papír naneseme těsto a rozetřeme. Nevadí, pokud to nebude přesný kruh, zbytek těsta po upečení odkrojíme a použijeme na posypku. Z uvedené dávky můžeme udělat cca 5 plátů těsta.
3. Pečeme 9-10 minut při teplotě 170-180°C.
4. Po upečení necháme na pečícím papíru vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně sloupneme a plát uložíme na tác, na kterém budeme dort plnit.

POSTUP pro výrobu krému:
1. Uvaříme puding v 250 ml mléka. Puding mícháme, aby se nevytvořil škraloup.
2. Máslo vyšleháme se salkem.
3. Vychladlý puding rozšleháme a pak postupně zašleháváme puding do směsi másla a salka.
4. Před natíráním krému na pláty necháme krém chvíli ztuhnout v lednici.

DOKONČENÍ:
1. Opatrně odloupneme pečící papír od plátu. Natřeme krém, jemně přiklopíme dalším plátem.
2. Na poslední plát naneseme krém, potřeme boky celého dortu a ozdobíme nasekanými ořechy a drobenkou se zbytku těsta.
3. Vršek dortu dekorujeme půlkami celých ořechů.

 

Zpět