0,00 Kč0

Blog

Medové perníčky

15.11.2020

MEDOVÉ PERNÍČKY (jako ze starých časů, těsto na 2 plechy)

250 g EAT-fit UNIVERSAL

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce perníkového koření (např. Sonnentor nebo Benkor)

1 lžička kakaa

40 g másla/sádla

3 lžíce melasy

3 lžíce tekutého medu (nebo celkem 6 lžic medu, pokud nebudete dávat melasu) 

1-2 vejce (podle velikosti)


NA ZDOBENÍ:

var. a) bílek z jednoho vejce, spařené a oloupané mandle
var. b) 2 lžíce moučkového cukr, 1 lžíce rumu na glazování
var. c) bílková poleva na klasické zdobení/malování pomoci sáčku s ustřiženou špičkou


POSTUP:

1. Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou), promícháme se sodou, kořením a kakaem.

2. Přidáme odvážené máslo/sádlo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme a obalujeme suchou směsí.

3. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 6 lžic medu (nebo kombinace medu, datlového sirupu a melasy) a vyklepneme 1 celé vejce a 1 žloutek (1 bílek si necháme bokem pro potírání perníčků).

4. Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou než nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama.

5. Postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud je příliš tuhé a rozpadá se, přidáme lžíci medu.

6. Z těsta vymodelujeme kouli, zabalíme ji (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit do lednice na několik hodin, nejlépe do druhého dne.

7. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a z obou částí postupně vyválíme asi 2-3 mm silnou placku (mezi dvěma fóliemi na pečení to jde lépe a těsto se nelepí).

8. Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečicím papírem/fólií vyložený plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které opět vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho.

9. Tvary na plechu potíráme rozšlehaným bílkem, můžeme ozdobit oloupanou mandličkou.

10. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než jsou perníčky pevné, neohebné ale nepřipálené.


RUMOVÁ POLEVA:

V misce promícháme 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci rumu tak, aby vznikla polotuhá hmota. Čerstvě upečené perníčky namáčíme do této hmoty a necháme dobře zaschnout.

 

 

Zpět