0,00 Kč0

Blog

Mramorová bábovka

10.10.2020

Máma ani její kuchařka nebyla po ruce a tak jsem se obrátila s dotazem na internety. Na první dobrou mne zaujal tradičně velmi detailní recept Florentýny Zatloukalové aka Máminy kuchařky pro dceru na mramorovou bábovku z třeného těsta. Právě na tomto receptu jsem se rozhodla prověřit svoje cukrářské dovednosti a na pomoc povolala naši EAT-fit SPECIAL. Ta je totiž samokypřící a podrží i při případných prohřešcích při přípravě máslové pěny nebo sněhu z bílků. Jinak jsem postupovala přesně podle zmíněného receptu s minimálními úpravami.

SUROVINY a náčiní:

180 g másla

330 g cukru krystal (příště dám méně)

4 vejce 

330 g EAT-fit SPECIAL samokrypřící

150 ml méka

máslo a strouhaný kokos na vysypání formy

1 lžíce kakakového prášku (z Čokoládovny Troubelice)

keramická forma, 2 mísy, šlehač na máslový krém a na bílky, 2 stěrky
...

  vymazeme a vysypeme formu        


POSTUP:

1. Bábovkovou formu vymažeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme například strouhaným kokosem nebo bezlepkovou strouhankou. Velkou pozornost věnujte zejména hrotu ve středu. Pokud chci použít mouku, vysypávám celozrnnou pohankovou. V tomto případě, jsem však chtěla bábovku světlou a tak jsem zvolila kokos.

2. Změklé máslo třeme pomocí ručního šlehače nebo robotem asi 2 minuty, potom postupně přidáváme 2/3 cukru a třeme dalších asi 20 minut. Máslo zesvětlá a nabyde na objemu. Tady jsem se pěkně potrápila a s plnou silou si uvědomila, že žádný hotový cukrář z nebe nespadl. Můj robot je dimenzován na velké objemy a hmotu jsem honila víceméně jen po dně. Pěnu jsem dokončila až díky použití nástavce na sníh a stejně jsem pěnu dodělávala ručně. Příště nechám robot stranou a volím rovnou ruční hnětač.

3. Vejce omyjeme a oddělíme žloutky od bíllků. Žloutky postupně, jeden po druhém, zašleháme do máslové pěny. Další žloutek přidáme vždy, až ten předchozí úplně zmizí. 

Tady někde je ten správný čas na zapnutí trouby. Bábovku budeme péct pomalu, tj. na 140°C asi 60 minut.

4. Opatrně, ručně pomocí vařečky nebo stěrky, začneme do hmoty zapracovávat mouku a mléko. Já to na základě doporučení paní Florentýny udělal na třikrát. 

5. Z bílků a špetky soli (paní Florentýna dala špetku cukru) ušleháme měkký a řídký sníh a postupně po lžících do něj přidáváme zbylou 1/3 cukru a šleháme. Cílem je pevný lesklý sníh, kterému se ohýbají špičky. Toto byla po máslové pěně další výzva. Klasický sníh ušlehám levou rukou, ale ten s cukrem mi nějak nešel. Musela jsem se obrnit velikou trpělivostí a ta tomu prospěla. Doporučení je vydržet, trvalo to totiž o poznání déle.

6. Ušlehaný sníh s cukrem vyklopíme do těsta a pomocí stěrky ho pomalu a opatrně zapracováváme. Nemícháme, stěrkou se pohybujeme výhradně dolů a nahoru a přitom postupně otáčíme mísou. Tak zapracujeme sníh do těsta, aniž bychom zničili vzduchové bublinky.

7. Oddělíme 1/3 až 1/2 těsta do druhé nádoby, přesijeme do ní lžíci kakaa a opatrně (opět pohybem nahoru a dolů) propojíme kakao s těstem.

8. Do vymazané a vysypané formy začneme postupně vrstvit světlé a kakaové těsto, například pomocí lžíce. Vrstvy nemusíme nijak promíchávat, mramorování se vytvoří i mimochodem. 

9. Bábovku pečeme na 140°C horký vzduch asi 60 minut. Propečenost kontrolujeme pomocí vpichu špejlí, která by po vytažení neměla lepit.

10. Upečenou bábovku přikryjeme talířem a překlopíme tak, aby byl talíř dole a forma s bábovkou na něm. Necháme asi 5 minut odpočinout a pak rázným manévrem bábovku vyklopíme. Pokud se nezadaří na první dobrou, namočíme utěrku do studené vody a bábovkovou formu jí přiklopíme. Toto můžeme párkárt opakovat. Vyklopení nejčastěji brání, přilepení se těsta na středový hrot. Můžeme tedy zkusit bábovku od středu nožem uvolnit, stejně tak okraje, pokud je to třeba. 


    


Autor receptu a fotografií: Eva Toman Rousová (inspirováno mramorovou bábovkou z blogu Kuchařka pro dceru)




Zpět